Parkok, arborétumok színes virágaival és méhdöngicséléssel érkezik az április

A tavasz ébredésének a járvány sem szabhat határt. Bár több szép arborétum és botanikus kert még most sem nyitott ki az ott dolgozó kutatók döntése alapján, ezeken kívül is van jó pár hazai park, folyópart, sziget és fűvészkert, ami már várja a látogatókat. Sok helyen már nyílnak a nárciszok, az ibolyák, a lila gyöngyikék és van, ahol még hóvirágokra is bukkanhatunk. Ez a szép időszak idén is eljött, és talán már nem leszünk annyira bezárva alatta, mint egy évvel ezelőtt. Most megmutatjuk azokat a helyeket Budán és Pesten, illetve Szombathelyen, Szarvason és Kecskeméten, ahol már élvezhetjük a tavaszi parkok szépségét.

A Margitsziget Buda és Pest között nem maradhat ki a sorból, hiszen ide is megérkezett már a tavasz. Bár a szigetköröket még nem futják olyan sokan, mint békeidőben, azért egyre többen térnek vissza sportolni valamit. Egyelőre a futópálya és street workout pálya használható, mellettük az árnyas sétányok is várják a látogatókat. A főváros zöld szívének még kell egy kis idő, mire minden visszaáll a rendes kerékvágásba, és beindul az uszoda, a strand, a zenélő szökőkút és a japánkert, de a törzsvendégei már szállingóznak.

Forrás: Andrew Chisholm / Shutterstock.com

A pesti oldalon az Óbudai-sziget és a Népsziget is jó hosszú hétvégés kirándulóhely lehet. Az utóbbi remek helyszín akkor is, ha bicikliznénk, futnánk vagy sétálnánk egy nagyot, méghozzá úgy, hogy közel s távol szinte nem találkozunk senki mással. A vendéglátóhelyek egyelőre még nincsenek nyitva a (fél)szigeten, de egy kis piknikkosarat felpakolhatunk magunknak.

Az Óbudai- vagy Hajógyári-szigetet természetesen a Sziget Fesztivál miatt ismerjük a legtöbben, de akinek kutyája van, az jól tudja, hogy remek kutyafuttatós hely is, illetve, ha a felnőttek betartják a maszkviselés szabályait és a biztonságos távolságot, akkor a csúszdapark is remek kikapcsolódás lehet a hétvégére.

A Károlyi-kert egykoron a Károlyi család tulajdonában állt, ma már Budapest egyik legrégebbi parkját tiszteljük benne. 1996-ban harmadszor is átépítették, és egy angolkertre emlékeztető, virágokkal díszített és sétányokkal tűzdelt teret hoztak létre. A park teljes területét magas kerítéssel vették körül, így valódi menedéknek tűnik a város nyüzsgés közepén. Bár a lenti videó angol nyelvű, a felvételek magukért beszélnek.

A 8. kerületi Orczy-park a Klinikák és a Nagyvárad tér között fekszik. Pár éve még egy kissé vadregényes, de felettébb romantikus randihelyszíne volt Pestnek, a 2018-ban befejeződött munkálatok után azonban rendezett, tisza vizű tavával hívogató, piknikezésre is alkalmas parkot kaptunk vissza. A tavaszi virágok és madárcsicsergés közepette itt is használhatjuk a futópályát és a szabadtéri edzőtermet.

Egy kiadós tavaszi nyújtózás helyszíne lehet még a Nehru part is, mely a Boráros téri kikötő és a Bálna között húzódik, és színes padjairól nézve kivételes látvány nyílik a budai oldalon álló Gellért-hegyre és a Szabadság híd ívére. Ha szeretnénk, akár a fűben is üldögélhetünk, de mint a legtöbb parkban, itt is átmozgathatjuk a tagjainkat a kültéri fitneszparkban, sőt még bicikli- és gördeszkapálya is található itt. 

A mi egyik kedvenc helyünk még, ami tényleg a város legváratlanabb részén nyújt zöld menedéket, főleg ilyenkor, a tavasz ébredezése idején, a Rózsák tere, nem messze a Keleti pályaudvartól. De igazán bárhonnan is közelítünk, az Izabella utca felől, vagy a Körútról a Dohány utcán át a Rottenbiller utca felé, szinte minden út ide vezet.

Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom a Rózsák terénForrás: Puffancs-Indafotó / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5 hu

Éveken keresztül elmentünk mellette, aztán egy nap, a felújítása után, úgy szíven ütött minket a látványa, hogy azóta - ha nem sietünk - inkább leszállunk a troliról és sétálunk egy kicsit a közparkként funkcionáló templomkertben. Füves zöldterület, rózsabokrok és padok várják a pihenni vágyókat. A tér közepén álló Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom és Szent Erzsébet szobra pedig hűsítő árnyékot ad, ha nagyon tűzne a nap.

És mi a helyzet Budán?

Ha a családdal mennénk ki a zöldbe játszani, és még kerülnénk a csoportosulásokat, akkor ajánljuk az 1. kerület közparkját, a sokszor elfelejtett Vérmezőt, ami a Déli pályaudvar szomszédságában terül el. Ha innen a Vár irányába tovább sétálunk vagy villamosozunk, elérhetjük a Tabán zöld dombjait is. Mindkét területen lehet piknikezni, labdázni, tollasozni és kutyát futtatni, vagy csak egy nagyot sétálni és megcsodálni a rügyező fákat.

Critical Mass a Tabánban (2009)Forrás: Marion Schneider & Christoph Aistleitner / wikipedia.org / Közkincs

Ha mégtovább gyalogolunk, akkor a Várkert Bazár felé is elkanyarodhatunk, ahol továbbra is látogatható az a szabadtéri tárlat, amin Faragó Géza plakáttervező botrányokkal és pletykákkal fűszerezett 20. századi, budapesti éjszakai életet bemutató plakátjait nézhetjük meg.

A 12. kerületben a Városmajor is nagyon hangulatos terület, ahol zöldellő fákkal és bokrokkal körülvéve töltődhetünk fel. A nagy parkban sport- és parkourpályát, szabadtéri fitneszeszközöket és futópályát is találni. Nyáron pedig a Szabadtéri Színpad programjaira ülhetünk be, ha a tervek szerint javul addigra a járványhelyzet.

A Széllkapu park részleteForrás: (c)Soos Daniel / Millenáris / Facebook.com

A Millenáris park folytatásaként a nemrég átadott Széllkapu Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja lett. Találunk benne egy háromdimenziós függőkertet, cseresznyefa-ligetet, erdőt, mezőt és tavat is, illetve látványos design-napelemeket, valamint 355 facsemetét. A 26 ezer négyzetméter területű Széllkapu a korlátozások fennállásáig reggel 6 órától 19.30-ig látogatható, de kutyával nem lehet bemenni.

Kutyatársunk kíséretében sétálhatunk viszont az innen nem messze lévő Mechwart-ligetben, mely a 2. kerületben, a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál található. A liget árnyat adó fákkal, játszótérrel, szép szökőkúttal és ingyenes wifi-vel várja a pihenni vágyókat, illetve rengeteg egynyári és hagymás virággal, melyek legtöbbje már most is kibontotta a szirmait az önkormányzat épülete előtti virágágyásokban. A ligetet 2013-ban az „Ország Legszebb Főterének" választották.

Kicsit borongósan a Feneketlen-tónálForrás: Shutterstock.com

Egy másik kedvelt helyünk - ha a zöldbe kívánkozunk - a Feneketlen-tó, pár lépésre a Móricz Zsigmond körtértől vagy a Kosztolányi Dezső tértől. A tó kialakulásáról számos legenda kering, de a legvalószínűbb, hogy akkor jött létre, amikor a közeli téglagyár agyaggödre feltöltődött vízzel. A négy-öt méter mély tó most igazi zöld oázis, ahol tavasszal, egészen a hűvösebb szürkület beköszöntéig kint ülhetünk a parton.

Arborétumoktól a fűvészkertekig

A legutóbbi hírek szerint március 11-én ismét kinyithatott a budapesti ELTE Füvészkert, de csak a szabadtéri területei látogathatók, az üvegházak továbbra is zárva tartanak. Látogatáskor kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. 

A Szarvasi Arborétum szabadtéri része szintén látogatható és március elsejétől november 30-ig 8.00 és 18.00 óra között tart nyitva. Amint az oldalukon is írták, ha minden a tervek szerint halad, akkor április második felétől már programokkal is készülnek: április 22-én a Föld napját ünnepelnék, április 25-én futóverseny lenne, május 2-ra a Szarvasi Kamarazenekar tavaszi koncertjét tervezik, május 23-án pedig megnyitna az üvegház és a Varázstanya.

A Kecskeméti Arborétum és az Alcsúti Arborétum mindennap nyitva tart, és még elcsíphető a hóvirágnyílás is. A Zirci Ciszterci Arborétum, valamint az ELTE tatai Geológus Kertje hétfő kivételével mindennap látogatható. Az íriszvirágzás idején a kert mesébe illő látványt nyújt.

Jeli Arborétum, természetvédelmi terület, KámForrás: Nxr-at / ueb.at / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

A szombathelyi Jeli Varázskert a tervek szerint április 1-jén nyit ki. Az oldalukon azt írták, hogy hétköznapokon még csak 15 óráig tartanak nyitva, hétvégén viszont 17-ig. Májustól változik majd a nyitvatartás, ekkortól mindennap 8.00 és 17.00 óra között várják majd a látogatókat. Ha minden a tervek szerint halad, idén a rododendronvirágzást is meg lehet majd nézni személyesen.

A badacsonyörsi Folly Arborétum március 10-én már újranyitott és mindennap 10.00 és 18.00 óra között látogatható. Étterme és növényárudája kizárólag elvitelre, de működik - olvasható az oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek