A tengelye körül forgó hotelt terveztek a Perzsa-öbölbe

A török Hayri Atak építésziroda nincs híján az extrém ötleteknek. Korábban egy hotelhez például Norvégia legfélelmetesebb sziklájának falából kiálló úszómedencét tervezett, melyben hatszáz méterrel a fjord felett úszhatnának a látogatók.

Legújabb szállodaterve is egy kissé bizarr: egy kör alakú épület Katarban, a Perzsa-öbölben, amely a nap 24 órájában forog a tengelye körül a vízben. A több mint 150 szobás épületet a tervek szerint buja növényzet és belső vízesések tennék hangulatossá. A futurisztikus forma tetején medencék, edzőtermek és minigolf-pályák gondoskodnak a látogatók kényelméről. A lassú forgás funkciója pedig nem csak az egyedi szállodai élmény: az épület így energiát is termel, melyet a tervezők az épület működtetésében igyekeznek hasznosítani.

Az építészek mottója a fenntarthatóság, a minimális energiaveszteség és a hulladékmentesség, ennek mentén alakították ki az épület műszaki berendezéseit. A tetőn lévő mélyedés összegyűjti az esővizet, melyet, ha a terv megvalósul, öntözőrendszerként fognak használni. További energiát a napelemek, szélturbinák és az árapály segítségével állítanának elő. Mindezek mellett azon is dolgoznak, hogy a megtisztított tengervizet is hasznosítsák valamilyen módon, és hogy a keletkezett hulladék ne legyen hatással a környezetre.

Hayri Atak, HAADSscreenshot/https://www.youtube.com/watch?v=7pvc_YspcpY
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek