Örülne, ha felhívná Oscar Wilde? Dublinban megtörténhet

Örülne, ha felhívná Oscar Wilde? Dublinban megtörténhet.

 

Dublinban járva ne lepődjön meg, ha Oscar Wilde vagy James Joyce hívja. A köztéri szobrok ugyanis új funkcióval bővültek az ír fővárosban – írja a Condé Nast Traveler.

A város összesen tíz népszerű turistalátványosságát ruházták fel a „beszéd képességével" az ír turisztikai kampány, a Fáilte Ireland keretében. A kezdeményezés célja az, hogy elérjék: a vendégek és a helyiek egyaránt más szemmel nézzenek a szobrokra, és az élettelen tárgyak helyett élő, érző és gondolkodó személyeket lássanak bennük.

A dolog a következőképpen működik: a szobrok talapzatán lévő névtáblákat kicserélték, és az új táblákon már QR-kódok is találhatók. Amint a látogató beszkenneli a kódot, telefonja azonnal csörögni kezd. A hívás során egy-egy híres ír színész olvassa fel az adott szerző egy képzelt monológját. A Gabriel Byrne által megformázott James Joyce például arról panaszkodik, hogy folyton összetévesztik Charlie Chaplinnel.

A hölgy nem nyilatkozik, Mr. Wilde (a háttérben) viszont igen. A szobrot a Merrion Square Parkban találjaFotó: Amy T. Zielinski / Getty Images Hungary

 A kezdeményezés mögött a Sing London csoport áll, amely már Londonban, Manchesterben és Leeds-ben is hozott létre hasonló installációkat. 2018-ra még több szobor fog beszélni Dublinban. Addig is, ezen a honlapon találja a beszélő szobrok listáját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek