Mától újra látogatható az antik világ legnagyobb köralakú síremléke

Az antik világ legnagyobb köralakú síremléke, Augustus római császár (i.e. 63 - i.sz. 14) mauzóleuma, és egyben az ókori Róma építészeti csodájának egyik jelképe, tizennégy évig tartó restaurálást követően hétfőtől újra látogatható – írja az Ansa.it.

"Az emberiség kulturális örökségének ékkövét adtuk vissza" – fogalmazott a római Mars-mezőn található épület antik hétfői újranyitásán Virginia Raggi római főpolgármester.

Az Augustus-mauzóleumForrás: AFP/Filippo Monteforte

A hosszú időn át elhanyagolt, majd helyreállított császári nyughely április 21-ig, vagyis Róma alapításának évfordulójáig ingyenesen látogatható, az április 22-től június 30-ig időszakra hétfőtől lehet jegyet váltani az interneten. Az első látogatási napra a koronavírus-járvány által leginkább érintett rétegekből hívtak meg embereket, köztük betegápolókat és a vendéglátóiparban dolgozókat.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A világ legnagyobb köralakú sírjaként számon tartott műemléket i.e. 28-ban építették a Tiberis folyó partja közelében, Augustus és örökösei, köztük Tiberius, Caligula és Claudius császárok maradványainak elhelyezésére. A 87 méteres átmérőjű, 45 méter magas építményt az elmúlt évszázadok alatt különböző célokra hasznosították, volt erőd, használták függőkertként, de bikaviadalokat is tartottak benne.

A 20. század elején színházat és hangversenytermet alakítottak ki benne, de Mussolini fasiszta diktátor az 1930-as években ezt leromboltatta. A műemlék állapota a második világháború óta folyamatosan romlott, majd Róma polgármestere 2017-ben jelentette be, hogy elkezdik a mauzóleum felújítását.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek