Kétezeréves, szertartásokhoz használt szekérre bukkantak a régészek Pompejiben

Az olaszországi Pompeji régészeti lelőhely munkatársai szombaton jelentették be, hogy szinte teljesen ép állapotában bukkantak egy ünnepi szekérre a vaselemeivel, bronzdíszeivel és fából készült alkatrészmaradványaival együtt – írja a Yahoo News. A díszes jellege miatt inkább hintónak nevezhető kocsit egy, a Pompejiől északra fekvő település romjai között találták meg, vagyis az ősi város falain túl, egy istálló előtti tornácon, ahol 2018-ban három ló maradványait is felfedezték.

A római négykerekű ünnepi szekeret egy földbe omlott, istálló előtti tornácon fedezték felForrás: AFP/Handout /POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

A Pompeji Régészeti Park a szekeret „kivételes felfedezésnek" nevezte, a szakértők szerint „a tökéletesen megőrzött állapota miatt egyedülálló leletet képvisel, amelyet semmilyen más, olaszországi felfedezéssel nem lehet összehasonlítani".

Forrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

A szekér ugyanis szerencsésen megúszta a Vezúv időszámításunk szerinti 79-es, Pompeji városát elpusztító kitörését, köszönhetően annak, hogy az istállószerű helyiség falai és teteje összeomolva maga alá temette a kocsit, a vastag vulkanikus hamutakaró pedig konzerválta azt. De túlélte napjaink ókori leletek iránt erősen érdeklődő tolvajainak ténykedését is, akik zsákmányt remélve föld alatti alagutakat vájtak át a területen, és bár ezt a helyszínt is elérték, szerencsére nem tettek kárt a négykerekű szekérben.

Forrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

Mivel a kocsit a Vezúv környékének egyik legjelentősebb, a Földközi-tengerre panorámás kilátást nyújtó, ősi villája területén találták, a szakértők arra következtetnek, hogy egykoriban tehetős család használhatta vélhetően ünnepségekre, felvonulásokra és az esküvőn a menyasszony szállítására. Bár korábban találtak már a mindennapokban mezőgazdasági termékek szállítására használt szekeret Pompejiben, ám ez az első ünnepi szekér, amely teljes egészében előkerült a föld alól.

Forrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

Novemberben a régészek ugyanezen a helyen két férfi kivételesen jó állapotban megőrződött maradványait fedezték fel. Az egyikük valószínűleg magas státuszú, 30 és 40 év közötti férfi volt, akin még mindig felismerhetők az általa viselt gyapjúköpeny maradványai. A másikuk valószínűleg 18 és 23 év között lehetett, tunikát viselt, és gerincén sérülések nyomai találhatók, ami azt jelzi, hogy nehéz fizikai munkát végző rabszolga lehetett. Decemberben pedig innen nem messze egy kétezeréves, freskókkal és agyagedényekkel felszerelt gyorsétkezdét mutattak be a sajtónak, a fotókat az étteremről itt nézheti meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek