Restaurálják a világ egyik leghíresebb, 70 méter hosszú, ezeréves faliszőnyegét

Restaurálásra szorul a csaknem ezeréves, mintegy 70 méter hosszú, Bayeux-ból származó középkori kárpit. A város északnyugat-franciaországi múzeuma szombaton jelentette be, hogy az UNESCO világörökségi védelem alatt álló faliszőnyeg pormentesítő és állagmegóvó munkálatait 2024-ban kezdik meg, amikor a múzeum egy nagyobb átalakítás miatt bezár, és a tervek szerint majd csak 2026-ban lesz újra látogatható – olvasható a Newsbeezer.com oldalán.

Gyapjúfonallal, öt szín nyolc árnyalatával hímezték ki száröltéssel és lapos hímzéssel. Eredetileg 70 méter fölött volt a hosszúsága, de egy része elveszett. Feltételezik, hogy a hiányzó rész Hódító Vilmos királlyá koronázását ábrázolta.Forrás: AFP/Loic Venance

A kézzel hímzett kárpit I. Vilmos (Hódító Vilmos) Anglia meghódítását mutatja be 58 képben egészen az 1066-os hastingsi csatáig. A csata hat évszázadnyi angolszász uralomnak vetett véget, amely után két hónappal, 1066 karácsonyán Hódító Vilmost, Normandia hercegét koronázták Anglia királyává a londoni Westminster apátságban.

A falikárpit 68,38 méter hosszú és 50 centiméteres magas, pontos keletkezési helye és ideje nem ismert. A szakértők többsége szerint azonban a kárpit a közvélekedéssel ellentétben nem Franciaországban, hanem Angliában készült az 1070-es évek végén, nagy valószínűséggel Bayeux püspöke, Odo - Vilmos féltestvére - megrendelésére.

A szőnyeg elkészítése valószínűleg 10 évig tartott. Nem úgy, mint a Trónok harca amerikai televíziós fantasy sorozat falikárpitja (a kép felső része), amelyet alig két év alatt, a Bayeux-i kárpit mintájára és a sorozat teljes sztorijának elmesélésére készítettek el 87 méteres változatbanForrás: AFP/Loic Venance

Egy viszont biztos: méretének és kivitelezésének minősége miatt a középkor egyik legjelentősebb hímzésének számít. 1840 óta áll műemléki védelem alatt, utoljára januárban esett át egy nagyobb állagfelmérésen, akkor egy-egy restaurátor naponta egy-egy méternyi területet vizsgált át, a szakértők ezt követően tettek javaslatot a műkincs megóvására.

A múzeum közleményében arról ír, hogy nemcsak portalanítani kell a szőnyeget, hanem "az évszázadok során bekövetkezett szerkezeti változásokat, repedéseket is stabilizálni kell, és csökkenteni a középkori lenvászon feszüléseit, amelyeket főleg a régi restaurálások okoztak". Ugyanakkor ahogy a közleményben fogalmaznak, nem szabad mindent megújítani és kijavítani. "Azok a korábbi változtatások vagy javítások a kárpiton, amelyek nem veszélyeztetik a jelenlegi felújítási munkálatokat, mind-mind a történelem, megőrzendő tanúi."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek