Egyik legféltettebb kincsét adja vissza Lengyelországnak a Nemzeti Múzeum

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány Lengyelországnak adja a Nemzeti Múzeum egyik legértékesebb tárgyát, II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját - adja hírül a telex.hu.

Litvánia nyomai Magyarországon #LitvánianyomaiMagyarországon Idén emlékeznek meg Litvániában Zsigmond Ágost...

Közzétette: ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet - Litván és Lett lektorátus – 2020. szeptember 28., hétfő

Mint írják, a páncél a koronázási palásttal, Monomakhosz koronájával és Mátyás trónkárpitjával együtt szerepel a múzeum gyűjteményének legjelentősebb 50 tárgya között. Zsigmond még királyfi korában, 1533-ban kapta a páncélt I. Ferdinánd osztrák főhercegtől, későbbi német-római császártól, amikor annak lányát, Erzsébet főhercegnőt eljegyezte.

A páncél egyébként úgy tűnik, tévedés miatt került Magyarországra száz éve. Ugyanis a trianoni diktátum illetve a saint-germaini békeszerződés rendelkezett arról, hogy Ausztriának az egykori udvari gyűjteményekből ki kell szolgáltatnia „a magyar szellemi tulajdon fogalma alá tartozó" tárgyakat. Ennek eredményeként került hozzánk az ominózus tárgy, melyről akkor még azt gondolták, hogy II. Lajos gyermekkori páncélja. Csak néhány év múlva derült ki, hogy a páncél tulajdonosa valójában II. Zsigmond lengyel király volt, és valamikor Mária Terézia idejében cserélhették össze a két tárgyat.

A páncél iparművészeti és hadtörténeti különlegesség, emellett valószínűleg rendkívül értékes is. Egy korabeli, az 1600-as évek elején, Észak-Itáliában készült páncél – ami eredeti állapotban maradt meg, viszont nem köthető híres történelmi alakhoz – például több mint 1 millió angol fontért kelt el a Sotheby's aukcióján, 2017-ben.

Az ajándékozás jogszabályi hátterét a Magyar Köztársaság Kormánya és a Lengyel Köztársaság Kormánya közötti kulturális és tudományos együttműködésről szóló 1992-es egyezmény adja, amely alapján az országok támogatják a múzeumok, galériák és műemlékvédelmi intézmények együttműködését, illetve „erőfeszítéseket tesznek mindkét Fél nemzeti kulturális öröksége sérthetetlenségének védelme, valamint a saját területükön található, a másik Fél kulturális értékeit és emlékeit képező tárgyak megőrzése érdekében".

 Leadkép: II. Zsigmond Ágost síremléke Varsóban Kép forrása: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek