Víz alatti múzeum készül a 18. századi hajóroncsból

Egy viharos éjjelen, 1749-ben, a Holland Kelet-Indiai Társaság egyik hajója az angol Hastings közelében kormányozhatatlanná vált. A kapitány végső megoldásként a part felé próbálta irányítani a hajót, ahol az megfeneklett a homokban. Szerencsére a legénység mind a 330 tagjának sikerült épségben kiúsznia a partra, de a hajót következő hónapokban 7 méternyi homok temette be.

Akkoriban nagy veszteség volt a hajósoknak, hogy a rakomány használhatatlanná vált, de annál nagyobb öröm ez most a régészeknek, hiszen a roncs időkapszulaként őrizte meg a 18. század világát. Az Amsterdam nevű roncs azért is olyan jelentős, mert ez a Holland Kelet-indiai Társaság legnagyobb, épségben fennmaradt hajója.

A hajóroncsot most Hastings mellől Amszterdamba szállítják, ahol egy víz alatti múzeumban tervezik bemutatni a hajó rakományát és a hajón végzett régészeti kutatások menetét - írja a ZJA nevű építésziroda, amely az átalakítást tervezi.

Holland Kelet-indiai Társaság hajójaGary Todd from Xinzheng, China/wikipedia

"Az Amsterdam igazi kincses kamra ami megmutatja, hogyan fonódnak össze a pénzügyi források, az információ és a technológia, a kultúra, a politika és az erőszak, a kereskedelem és a globalizáció, az innováció és a kizsákmányolás. Mindezek a témák ma is aktuálisak, így a hajó tanulságos és fontos örökség" - írják.

A hajót egy ablakokkal rendelkező víz alatti dokkban fogják helyezni, amelyből a közönség közelről láthatja a leleteket, és nyomon követheti a kutatást. A múzeum olyan lesz, mint egy színház, ahol látni lehet, hogyan dolgoznak a búvárok és a régészek a roncs belsejében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek