Ilyen a mexikói álomvilla, ami egyszerre autentikus és kortárs

Nehéz józanabb és mértékletesebb homlokzatot találni, mint a mexikói Merida történelmi belvárosában álló Casa Caneláé: egy ablaktalan négyzet, amin csak egy ajtó van. De ha az ajtón belépünk, az ellenkezőjét tapasztaljuk; valódi oázis közepén találjuk magunkat.

A Workshop Architects építészei úgy alakítottak ki luxus rezidenciát a múlt század elején épült tradicionális mexikói házból, hogy minél inkább igyekeztek tiszteletben tartani a Yucatán-félsziget gyarmati építészetének jellemzőit, írják az építészek az Archdaily oldalán, ahol a fotókat is végiglapozhatjuk.

A zöld ajtón belépve először az előtérbe érkezünk, ahol egy kortárs szobor, Javier Marin alkotása fogad bennünket. Az eredeti épület előtt tisztelegve meghagyták a mennyezet zöld gerendáit, a falak rusztikus felületét, és a padlót is tradicionális fehér csempékkel borították.

A szobák szalagszerűen következnek egymás után, kezdve a konyhával. Az ajtók körül megmaradtak a régi zöld fakeretek, de a falon a kortárs festő, Isabel Garfias alkotása már kapcsolatot teremt a jelennel. A szekrények az ajtókereteket és a mennyezeti gerendák zöld árnyalatait idézik, a teret különféle konyhai eszközök, és egy Fernando Andriacci nevű művész festményei díszítik. Innen üvegajtón keresztül juthatunk a fedett teraszra, ahol az étkező foglal helyet egyszerű fa asztallal és a falon a szürrealista festő Pedro Friedeberg alkotásával.

Egy nyitott boltíven keresztül érkezünk a középső kertbe, ahol buja trópusi növényzet, különböző kőzet textúrájú falak és egy kisebb medence teremti meg az oázis érzetét.

A következő helyiség a kortársabb stílusú földszinti hálószoba, bár az ágy fejtámlája itt is tradicionális csempeburkolatot kapott. A kertre üveg tolóajtón keresztül láthatunk rá. Az emeleti hálószoba elrendezése megegyezik a földszintiével, de ehhez egy terasz is kapcsolódik.

Casa Canela, Mexikó, Meridascreenshot/https://www.youtube.com/watch?v=0btMVeuIY7A
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek