A járvány alatti álmokat gyűjti a London Múzeum a jövő generációi számára

Megvannak az eredményei a King's College London és az Ipsos MORI által idén júniusban készített felmérésnek, amelyből kiderült, hogy a COVID-19 válság által kiváltott szorongás, stressz és tartós aggódás az emberekben nemcsak a nappali órákra korlátozódik, hanem hatással van az alvásukra, az álmokat gyártó elmére is – írja weboldalán a London Múzeum, amely a járvány alatti álmaik megosztására kérte fel a brit főváros lakóit.

Az intézmény a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetemmel közösen kezdett a kutatás-alapú álomgyűjtő projektbe, mégedig úgy, hogy rögzíti az önkéntes jelentkezők álmait azok elbeszélései alapján. A londoniakat ezért arra kérik, hogy az Álmok őrzői (Guardians of Sleep) névre keresztelt programban való részvételért 2021. január 15-ig regisztráljanak a weboldalon megadott elérhetőségeken. Ezt követően februárban Zoom-on keresztül zajlanak majd ezek a félórás, szakértők által irányított beszélgetések, amelyeket a London Múzeum később a Covid-gyűjteményeként fog kiállítani.

Forrás: Hassan Nawaz / Pixabay

Hogy pontosan milyen formában teszik majd ezt, azt még nem tudni, mindenesetre Foteini Aravani, az intézmény digitális tartalommal foglalkozó kurátora szerint a múzeumok mindig is gyűjtöttek álmokat, csakhogy nem első kézből származó beszámolók, hanem legtöbbször festmények, rajzok formájában. "Az alvás és az alvásmintánk szinte azonnal megváltoztak a lezárásokat követően. Az a célunk, hogy gyűjteményünkben elraktározhassuk a londoniak saját szavaikkal elmesélt álmait, egyúttal megkérdőjelezve egy kicsit a múzeumi tárgy fogalmát is" – fogalmazott Aravani, majd hozzátette, ezzel a kezdeményezéssel arra szeretnének rávilágítani, hogy a járvány milyen mértékben befolyásolja az emberek tudatalattiját és az álmok világát. 

A Covid-tapasztalásokat gyűjtő projektet először 2020 áprilisában jelentették be azzal a céllal, hogy legyen egy lenyomat, amolyan kordokumentum a londoniak COVID-19 válság alatti életéről, amelyek által a jövő generációi könnyebben megismerhetik és megérthetik ezt a rendkívüli időszakot.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek