Egy egyiptomi kórházban már robot végzi a koronavírus-teszteléseket

Egyiptom is a koronavírus-járvány második hullámával küzd, egy helyi feltaláló pedig egy Kairótól északra fekvő magánkórházban most olyan távvezérelhető robotot tesztel, amely képes Covid19-szűrést végezni, mérni a betegek hőmérsékletét, és figyelmeztetni őket, ha nem viselnek maszkot – írja a Reuters.

A fotó illusztráció egy kairói kórházbólForrás: AFP/Khaled Desouki

Mahmud el-Komi, a Cira-03 névre keresztelt robot tervezője szerint, a gép segíthet megelőzni a vírus terjedését. Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező mesterséges intelligencia képes vér-, szívultrahang- és röntgenvizsgálatot is végezni, az eredményeket pedig a mellkasán lévő kijelzőn mutatja meg a pácienseknek.

"Próbáltam minél emberszerűbbnek megalkotni a robotot, hogy a beteg ne féljen tőle, és ne azt érezze, mintha egy doboz közeledne felé" – fogalmazott a feltaláló, majd hozzátette, a betegektől eddig csak pozitív visszajelzés érkezett. "Akik látták a robotot, egyáltalán nem féltek tőle. Sőt, nagyobb bizalommal voltak iránta, mert egy robotot precízebbnek gondolnak, mint egy embert."

A robotot a kórházban elsősorban a Covid-gyanús emberek testhőmérséklet-méréssel történő kiszűrésére használják, de amikor koronavírustesztet végez, akkor például Cira-03 megfogja a páciens állát, és úgy vesz kenetet a szájából egy mintavevő pálca segítségével.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek