Ez lett az év szava idén, ami egymagában összefoglalja a világban zajló eseményeket

A "lockdown" azaz a lezárás kifejezést nyilvánította az év szavának a Collins Dictionary 2020-ra, miután a járvány jelentősen megugrott. A szótár a nyertes szót az utazásra, a társadalmi interakcióra és a nyilvános terekbe való bejutásra vonatkozó szigorú korlátozások bevezetéseként határozta meg. A 10 fős listán szereplő egyéb, járványhoz kapcsolódó kifejezések közé tartozik többek között a "társadalmi távolságtartás", valamint a "koronavírus" szavak is – írja a BBC.

Idén ez lett az év szava, nem ok nélkülForrás: J.Garget/Pixabay

A lexikográfusok több mint 250 000 "lezárás" szót regisztráltak 2020 folyamán, a tavalyi mindössze 4000-hez képest. Akkor került a köznyelvbe, amikor a kormányok szerte a világon 2020 elején reagáltak a koronavírus terjedésére, szigorú intézkedéseket hozva a járvány terjedésének megállítására.

Milliók közös tapasztalatait foglalja magában ez a szó" – mondja a Collins.

A vírusokkal nem kapcsolatos szavak a listán a 2020-as társadalmi és politikai felfordulásokat tükrözik. George Floyd halálát követően az Egyesült Államokban a "BLM" rövidítés a Black Lives Matter mozgalomra vonatkozik, és Collins szerint 581 százalékkal nőtt a használata. A "Megxit", a Brexit szó mintájára használt kifejezés, amelyet Sussex hercegének és hercegnőjének a királyi feladatokból való visszavonására használtak, szintén szerepel a listán.

Helen Newstead, a Collins nyelvtartalmi tanácsadója elmondta: "A nyelv a körülöttünk lévő világ tükre, és 2020-ban a globális járvány uralkodott. Mivel sok országban eljött a második lezárások ideje, az év szava nem ad okot az ünneplésre, de talán ez az, amely összefoglalja az évet a világ nagy részén."

Az előző évek legtöbbet használt kifejezései a Collins szerint

2019: Climate strike/Klímasztrájk
2018: Single-use /Egyszer használatos
2017: Fake news /Hamis hírek
2016: Brexit
2015: Binge-watch, melynek jelentése az, amikor valaki egyhuzamban megnézi egy TV-sorozat összes epizódját
2014: Photobomb vagyis fotóbomba, fotóbombázás, amikor egy fényképre szándékosan vagy véletlenül felkerül valaki vagy valami, amit a fotó készítője nem tervezett megörökíteni.
2013: Geek/Kockafej

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek