2000 éves hajókat találtak Hvarnál, még a rakomány egy része is sértetlen volt

  A Hvar-sziget déli oldalán fekvő ©ćedro az Adriai-tenger egyik legfontosabb régészeti lelőhelyévé vált, miután két, jó állapotban megőrződött, ókori hajóroncsot is találtak itt - adja hírül a croatiaweek.com.

  Forrás: Quahadi Añtó/commons.wikimedia.org

  Az első hajót még 2017-ben fedezték fel, elkerítették, és így a búvárok is megnézhetik, az ablakain keresztül még a rajta szállított, sorba állított amforák is jól láthatók. De ezek nem minden, amit a sziget környéke rejt, nemrégiben ugyanis a helyi Marino Jakas újabb hajóroncsot talált, melyről a régészeket is tájékoztatta. A Kr. e. 3. vagy 2. századból származik, amely korszakból ritkán kerülnek elő leletek, sértetlen amfórákat pedig még ennél is kevésbé gyakran látni.

  Dr. Ivan Cvitković és Dr. Ante ®uljević, az Okeográfiai és Halászati Intézet munkatársai egy Pakleni-szigeteki merülés során találtak újabb leleteket, amikor a tengerfenéken élő fajok terepi kutatását végezték a Benthic Nis projekt keretében. Ősi asztali boros korsót és terítéket is találtak, melyek a 3. és 5. század közötti időszakból származhatnak, és a belsejüket gyantával vonták be, hogy vízhatlanná váljanak.

  „A Posidonia eróziójával egy ősi amfóra került elő, a terepet átvizsgálva további két ősi kancsót találtunk jó állapotban: az egyik egy asztali kancsó volt, a másik a bor szűrésére szolgált, emellett amforatöredékeket is találtunk a környéken"- mondta a kutatás egyik vezetője. A képek a croatiaweek.com oldalán láthatók.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!