2000 éves hajókat találtak Hvarnál, még a rakomány egy része is sértetlen volt

A Hvar-sziget déli oldalán fekvő Šćedro az Adriai-tenger egyik legfontosabb régészeti lelőhelyévé vált, miután két, jó állapotban megőrződött, ókori hajóroncsot is találtak itt - adja hírül a croatiaweek.com.

Forrás: Quahadi Añtó/commons.wikimedia.org

Az első hajót még 2017-ben fedezték fel, elkerítették, és így a búvárok is megnézhetik, az ablakain keresztül még a rajta szállított, sorba állított amforák is jól láthatók. De ezek nem minden, amit a sziget környéke rejt, nemrégiben ugyanis a helyi Marino Jakas újabb hajóroncsot talált, melyről a régészeket is tájékoztatta. A Kr. e. 3. vagy 2. századból származik, amely korszakból ritkán kerülnek elő leletek, sértetlen amfórákat pedig még ennél is kevésbé gyakran látni.

Dr. Ivan Cvitković és Dr. Ante Žuljević, az Okeográfiai és Halászati Intézet munkatársai egy Pakleni-szigeteki merülés során találtak újabb leleteket, amikor a tengerfenéken élő fajok terepi kutatását végezték a Benthic Nis projekt keretében. Ősi asztali boros korsót és terítéket is találtak, melyek a 3. és 5. század közötti időszakból származhatnak, és a belsejüket gyantával vonták be, hogy vízhatlanná váljanak.

„A Posidonia eróziójával egy ősi amfóra került elő, a terepet átvizsgálva további két ősi kancsót találtunk jó állapotban: az egyik egy asztali kancsó volt, a másik a bor szűrésére szolgált, emellett amforatöredékeket is találtunk a környéken"- mondta a kutatás egyik vezetője. A képek a croatiaweek.com oldalán láthatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek