Így még biztosan nem látta a világ ikonikus épületeit!

Vannak olyan építészeti remekművek, amelyek nem csupán homlokzataik felől különlegesek. Éppolyan lenyűgözőek a levegőből, felülnézetből is, de csak ritkán adódik alkalmunk, hogy ebből a szögből nézhessük meg ezeket. Egy utasbiztosítást nyújtó társaság, a Budget Direct hat ikonikus épületről készített felülnézeti fotókat, megmutatva, hogyan látszanak az épületek a madarak perspektívájából. Az állóképek mozgó elemeket is tartalmaznak, hogy érzékeltessék a statikus épületek körül zajló életet.

Sydney-i Operaház

Az építész Jørn Utzon, abból kiindulva, hogy az operaház minden oldalról látható lesz, egy szoborszerű épületet képzelt el, minden bizonnyal szem előtt tartva a felülnézetet is. A héjak fehér csempéi úgy lettek kialakítva, hogy visszatükrözzék a nap folyamán változó ég színét.

30 St Mary Axe

A 30 St Mary Axe, vagy Uborka éven is ismert irodaépület 180 méteres magasságával most már 16 éve nélkülözhetetlen része a londoni panorámának. A fotón a csúcsán lévő üvegkupolájára tekintünk le, amelyből 360 fokos kilátás nyílik a városra.

30 St. Mary Axe, LondonBudget Direct

Eiffel-torony

Beletelik egy kis időbe, mire felismerjük a pázsitokkal és fákkal körbevett Eiffel-tornyot a sarkán nyilakkal díszített négyzetben. A négyzet átlói egy középpontban metszik egymást, ez a 300 méterrel lejjebb kezdődő acélrács pillérek folytatásainak találkozási pontja a csúcsban.

Eiffel-toronyBudget Direct

Szabadság-szobor New Yorkban

Igazán csak a felülnézetből láthatjuk jól a 11 ágú csillagot, amelyet a New York-i Szabadság-szobor talapzata megrajzol. A csillag úgy tűnhet, mintha kifejezetten a szobor számára építették volna, pedig valójában egy korábbi erőd maradványai, amelyet az 1812-es brit–amerikai háború előtt építettek a kikötő védelmére.

New York-i Szabadság-szoborBudget Direct

Colosseum

A római Colosseum fénykorában egészen másképp nézhetett ki felülről, mint a mai, földrengések által meggyötört formájában. A körülbelül 50 és 90 ezer ember befogadására alkalmas épületben a gladiátor- és állatviadalok alkalmával hatalmas vászon napellenzőket feszítettek ki.

ColosseumDirect Budget

Svedagon pagoda

Mianmar Svedagon pagodája a legenda szerint 2600 éves, és ezzel a világ legősibb buddhista sztúpájának számít, de a történészek a korát inkább a 11. és 15 évszázad közé becsülik. Akármelyik is legyen az igazság, minden idők egyik legpazarabb és legnagyobb költséggel épült templomáról van szó. Volt idő, amikor Burma uralkodói azon versengtek, hogy melyikük járul több arannyal a Svedagon vakítóan ragyogó sztúpájának díszítéséhez. Ma a pagodát közel 9 tonnányi tiszta arany díszíti, felső részeit pedig drágakövekkel (gyémánt, rubint, smaragd, topáz és zafírkövekkel) dekorálták.

Svedagon pagodaBudget Direct

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek