Felújították a Dél-Alföld legjobb állapotban megmaradt kora középkori emlékét

Felújították a kiszombori körtemplomot, a magyarországi román kori építészet egyik kiváló alkotását. Az épületet vasárnap szentmise keretében adják át, a templomot Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg.

A kiszombori körtemplomForrás: ferengra/commons.wikimedia.org

Marosvári Attila történésznek a templomról írt tanulmánya szerint a legnagyobb valószínűséggel a 12. század második felében emelt rotunda a Dél-Alföld leginkább épségben megmaradt kora középkori építészeti emléke - derül ki az MTI híréből.

Részlet a freskókbólForrás: Ruggyanta/commons.wikimedia.org

A kívül kör alakú, belül hatkaréjos kialakítású, téglafalazatú templomforma kuriózum a magyarországi építészetben, csupán a bodrogközi Karcsán és a kárpátaljai Gerényben található ilyenre példa. A körtemplom boltozatát két vagy három periódusban festett freskók díszítik, a legrégebbiek akár a rotunda építése utáni évtizedekben, a 13. században is készülhettek. Az épületet az elmúlt századokban többször átalakították, 1910-ben pedig összekapcsolták az akkor emelt neoromán katolikus templommal.

Nagyboldogasszony római katolikust templom a körtemplommalForrás: GaborLajos/commons.wikimedia.org

A rotundát 1980 és 1983 között - az eredeti állapotot helyreállítva - leválasztották a templomról, de felújítása a kor előrehaladtával újból szükségessé vált. A rekonstrukció során megújult a körtemplom homlokzata és injektálásos módszerrel szigetelték a falakat. Kicserélték a bádogos szerkezeteket, a tetőre hófogókat helyeztek, lefolyócsatornát alakítottak ki és megépült a csapadékvíz szikkasztórendszere. A rotunda környékét térkővel burkolták és megújult a körtemplom díszvilágítása is.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek