Elképesztő összeget ajánlottak Banksy egyik leghíresebb művéért

A személyazonosságát titokban tartó brit utcaművész, Banksy alkotásának, a Girl with a Balloon (Lány egy Léggömbbel) egyik eredeti példányát a becsült összegnek várhatóan több mint duplájáért adhatják el egy aukción. A sikeres ajánlattevő abban reménykedik, hogy egydarabban kapja meg a művet, miután ennek az alkotásnak egy másik nyomatát látványosan felaprították azután, hogy 2018-ban több mint egymillió fontért eladták. A művet ezután Love In The Bin (Szerelem a kukában) névre keresztelték, és Banksy a következőképpen jellemezte: „Ez az első mű a történelemben, amelyet egy aukció során készítettek élőben.

Banksy művét a nápolyi Palazzo delle Arti Múzeum kortárs utcaművészek kiállításán is bemutatták az év elejénForrás: Controluce via AFP/Eliano Imperato

A Sotheby's 80 000 és 100 000 font, azaz 32-40 millió forint közé becsülte a nyomat árát, de az ajánlattétel jelenleg már elérte a 280 000 fontot (112 millió forint) és az aukció még nem zárult le.
Ez a kép, amely egy lányt ábrázol, aki egy szív alakú, lebegő léggömböt figyel, a névtelen utcaművész egyik leghíresebb terve, és 2017-ben az angol nemzet kedvenc műalkotásának választották Turner és Constable művei előtt.

Legelőször 2002-ben látthatták meg az emberek London egyik hídjának, a Waterloo Bridge-nek a falán, mielőtt 2003-ban egy sor másik print készült volna belőle.

Banksy eltökéltsége a személyazonosságának elrejtésére a közelmúltban azt eredményezte, hogy elveszítette híres, Flower Thrower című művének a szerzői jogait, miután nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a nevét a bíróságon. A múlt héten addig folytatódtak a találgatások arról, kihez vezetnek a nyomok az utcai művészek között, hogy Neil Buchanan, az Art Attack műsorvezetője  kénytelen volt cáfolni, hogy ő lenne Banksy – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek