Napernyőből épült kupola alatt hűsölhetnek a rióiak

Úgy tűnik, az esernyőkből és napernyőkből tákolt köztéri építmények reneszánszát éljük. Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük azokat a városokat, ahol esernyők sorával árnyékolják az utcákat. Most egy ezeknél komplexebb szerkezetre bukkantunk a Rio de Janeiró-i óceánparton.

EsernyőkPexels/9148 kép/pixabay

A nemzetközi művészeti vásárra készült alkotás egy félgömb alakú kupola, ami formájával a brazil őslakosok házait, az ocákat idézi. Az ocákat hagyományosan fából készítik, mintegy 40 méter hosszúak is lehetnek, és méretükből adódóan több családnak adnak otthont.

A Solaroca névre keresztel installáció vázát is egy egyszerű építőanyagból, bambuszból rakták össze, a rudakat pedig rugalmas textil kötelekkel kötözték egymáshoz. A szerkezetet 110 napernyővel borították be, melyek színe az LGBTQ+ közösség zászlójának árnyalataira is rímel.

A nap elől védelmet nyújtó társalgóba háromüléses nyugágyakat helyeztek. Az építmény pillanatok alatt szétszedhető és máshol újra összeszerelhető.

Az alkotás egy riói művészkollektíva, az Opavivará! ötlete nyomán született meg, aki már Dubaiban is készített egy hasonló szerkezetet. A brazil verziót a Bambutec nevű építésziroda tervezte meg és építette fel, írja a Designboom.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek