Pillantson be a műemlékek kulisszái mögé a Kulturális Örökség Napjain

  1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (mely Historic Monuments Open Day néven vált ismertté) címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

  A Napraforgó utcai Bauhaus házsor részleteForrás: Tamás Szabó/commons.wikimedia.org

  A kezdeményezéshez azóta több ország, köztük Magyarország is csatlakozott, így szeptember 19-én és 20-án hazánkban is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők. Uszodasétára indulhatnak például a budapesti gyógyfürdőkben, vagy elmélyülhetnek a XVII. Podmaniczky-Vigyázó-kastély titkaiban, melynek kertje egy távírósétánynak is helyet ad, ahol ódon távíróoszlopok és szerelvényeik tanulmányozhatók az itt található Távírómúzeumhoz kapcsolódóan.

  A Podmaniczky–Vigyázó-kastélyForrás: VinceB/commons.wikimedia.org

  De bejárhatják a fejér megyei Iszkaszentgyörgyön található Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyt, és vezetett sétán térképezhetik fel a Fővárosi Törvényszék épületét. Megismerhetik a Napraforgó utcai kísérleti lakó-, pontosabban villatelep vagy a göcseji olajfúrás történetét is. A részletes programban az esemény honlapján böngészhetnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!