Új részleteket fedeztek fel Michelangelo egyik Pietáján

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben - adja hírül az MTI.

Részlet a szoborbólForrás: sailko/commons.wikimedia.org

Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették őket, tovább folytatódnak és a nagyközönségnek ezúttal lehetősége van megnézni a restaurátorokat munka közben.

A szobor tisztítása, amely az alkotás első ismert restaurálásának része, rendkívül precíz munka: a szakemberek tisztított forró vízbe mártott vattapálcikákkal távolítják el a méretes carrarai márványból faragott szobor réseiben felgyülemlett port és viaszt. A munkálatok közben eddig ismeretlen részleteket, köztük a mester eszközeinek nyomait azonosították a szakemberek.

Michelangelo csaknem 80 éves korában, 1547-1555 között készítette a Bandini Pietát. A reneszánsz mesternek három ismert Pietája van. Egy korábbi változat a Vatikánban látható, a Szent Péter-bazilika bejárata mellett, egy későbbi verziót, a Rondanini Pietát egy milánói múzeum őrzi.

A firenzei múzeum szerint a másik két Pietával ellentétben, melyeken Krisztus testét csak az anyja tartja, a Bandini Pietán Mária Magdolna és a bibliai alak, Nikodémusz is megjelenik, akinek Michelangelo a saját arcát kölcsönözte.

A Bandini PietáForrás: Marie-Lan Nguyen/commons.wikimedia.org

A reneszánsz mester eredetileg egy római kápolnába szánta a szobrot, nem messze attól a helytől, ahová saját sírját képzelte. A múzeum szerint azonban a művész meggondolta magát, sőt még az alkotás elpusztítását is megkísérelte, ám végül egy szolgálónak adta, aki helyreállíttatta a művet.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek