A Google utcaképein láthatjuk, hogyan önti el a tenger a városokat 300 év múlva

A klímaváltozással kapcsolatos adatokkal gyakran csak számadatok formájában találkozunk: hogy mennyivel csökkent a gleccserek mérete az elmúlt száznegyven évben, vagy hogy hány centiméterrel fog növekedni a tengerszint a következő 300 évben - az ehhez hasonló, száraz adatokat sokszor grafikonokról kell leovasnunk. De az absztrakt ábráknál sokkal sokkolóbb, ha konkrétan látjuk is, ahogyan egy svájci gleccser húzódik vissza a sziklák között, vagy ahogy egy londoni utcában álló épület kapuja 2230-ban még csak félig, 2300-ban már egészen a víz alá kerül. A Google új művészeti projektjében arra kért fel alkotókat, hogy tudományos kutatások klíma adatait látható és interaktív digitális műalkotások keretében tegyék megfoghatóbbá.

Jégfree photos/9088 kép/pixabay

A Hertbeat of the Earth, azaz a Föld szívverése című online alkotások segítségével például kiszámolhatjuk mennyi az étrendünk szénlábnyoma, miközben a mások által bevitt adatokat is böngészhetjük.

Svájci gleccserekről készült éjszakai fotókon mozgatva a kurzort nyomon követhetjük, hogyan változott  a jégtakarók mérete 1880 ás 2017 között. Egy másik alkotás segítségével tanúi lehetünk hogyan oldódnak fel a kagylók az óceánok savasodása miatt, és utcaképeken láthatjuk, amint a part menti városokat fokozatosan ellepi a tengervíz, és leolvashatjuk azt is, hogy a helyszín 5 kilométeres körzetében hányan lesznek kénytelenek elhagyni az otthonukat.

A felkért művészek, Fabian Oefner, Cristina Tarquini, Laurie Frick, Pekka Niittyvirta, Timo Aho egy ENSZ jelentés, és tudományos intézmények adatait használta fel, mint például a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal vagy a Meteorológiai Világszervezet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek