A klímaváltozásra figyelmeztet a szürreális óceánparti installáció

"A klímaváltozás és következményei már nem perspektíva vagy vélemény kérdései" – mondta az a művész, aki egy költői és szürreális óceánparti installációval a tengerszint emelkedésére próbálja felhívni a figyelmet.

Leonardo Erlich: Fontossági sorrendForrás: Angel Valentin/New York Times

Az argentin Leandro Erlich Miami Beach óceánpartján egy 66 homokkal borított autó és teherautó szobrokból álló installációt készített, amit úgy rendezett el, hogy egy forgalmi dugóra emlékeztessen. Köztéri alkotásának a Fontossági sorrend címet adta.

A járművek félig belesüppednek a homokba, ami olyan hatást kelt, mintha a víz alá merültek volna – a művész így utal a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedésre.

Úgy tűnik, hogy a járművek tömörített homokból állnak, bár a művész nem árulta el, hogy hogyan készítette őket, írja a Dezeen nevű design magazin.

Az éghajlati válság objektív problémává vált, amely azonnali megoldásokat igényel."– mondta az alkotó.

Művészként állandó küzdelmet folytatok, hogy ráébresszem az embereket ennek valóságára, különösen arra, hogy nem vonhatjuk ki magunkat a kötelességünk alól, hogy megvédjük a bolygónkat."

Miami egyike azoknak a tengerparti városoknak, amelyeket fenyeget az éghajlati válság okozta emelkedő tengerszint, és a város már most ki van téve az esetleges áradásoknak.

A helyi építészek ezt a kockázatot is figyelembe véve úgy tervezik meg az épületeket, hogy azok ellenálljanak az emelkedő vízszintnek. A francia építész, Jean Nouvel például a Miami Beach lakóhelyeit 11 láb tengerszint feletti magasságba tervezte, írja az újság. Az installáció kurátora, Ximena Caminos Pompeihez vagy egy jövőbeli relikviához hasonlította a művet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek