Trópusi növények a városban - ilyen lesz London, ha tovább melegszik a Föld

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, tudósok szerint harminc év múlva egy sor trópusi növény szabadon meg fog teremni Londonban. Elég megdöbbentően hangzik, nem?

trópusi növények, melegházAnnie Spratt/unsplash

Hogy mindezt jobban el tudjuk képzelni, a kerttervező Tom Massey és a Studio Weave nevű építészeti és designstúdió közösen létrehoztak egy üvegházat London egyik negyedében, amibe csupa olyan növényt ültettek, amely 2050-re valószínűleg már a szabadban is képes lesz megélni.

A melegházban van guava, narancs, tök, chia mag, avokádó, gránátalma, quinoa, mangó, édesburgonya, citrom, cukornád, csicseriborsó, japán naspolya és ananász is.

A szeptember 20-ig tartó London Design Festival keretében készült installáció egy évig lesz a helyén, hogy nyomon lehessen követni a növények évszakról-évszakra történő fejlődését. A művészeti alkotás a klímaváltozás hatásaira hívja fel a figyelmet, miközben a növények szépségét és az emberek alkalmazkodóképességét is ünnepli - hogy ötletességünkkel képesek vagyunk leküzdeni a problémákat, például, hogy biztonságos környezetet tudunk teremteni a világ minden tájáról származó növényeknek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Hothouse is finally complete! — @l_d_f_official London-based architecture practice Studio Weave, supported by Lendlease and LCR, have created The Hothouse, a large-scale installation located at International Quarter London (IQL). The environment of The Hothouse can be regulated and adapted to suit the plants within. Garden Designer Tom Massey has collaborated with Studio Weave to develop a concept for the planting scheme that includes a vast array of productive plants from all over the world: an edible jungle of exotic and unusual species. The crops that will be grown include guava, orange, gourd, chia seed, avocado, pomegranate, quinoa, mango, sweet potato, lemon, sugarcane, chickpea, loquat and pineapple. Scientists predict that if the current rate of climate change continues to accelerate, all of these crops could potentially be grown outside in the UK by 2050 – highlighting the reality of a rapidly changing climate. The Hothouse will be in situ for a year, displaying the variance and evolution of plants across all seasons – but also seeking to educate and inspire. The installation seeks to demonstrate the effects of climate change, whilst also celebrating the beauty of plants and humans’ adaptability, ingenuity and ability to overcome problems and create safe and stable growing environments for plants from all over the world. #LDF20 #TheHothouse #studioweave #plants #glasshouse #greenhouse #architecture

Studio Weave (@studioweave) által megosztott bejegyzés,

A tudósok előrejelzése szerint 2050-re a levegő minősége ötször rosszabb lehet, mint a jelenlegi, a terméshozam 30%-kal csökkenhet, a hőmérséklet a század végére globálisan több mint 4 °C-kal is emelkedhet.

Az iparosodás előtti idők óta már 1 °C feletti hőmérséklet-emelkedést tapasztaltunk, és a 2 °C-ot meghaladó felmelegedés már katasztrofális következményekkel járhat az emberekre és a természeti világra nézve, írja a fesztivál honlapja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek