Nyolc év után újabb Cezanne-kiállítás lesz a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum tájékoztatása szerint  a tárlatot a járványhelyzet miatt sajnos el kell halasztaniuk, amit remélhetőleg jövő ősszel tudnak majd bemutatni. 

A Szépművészeti Múzeum 2012-2013 telén mutatta be a Cezanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő című tárlatát, amely 200 ezer látogatót vonzott és komoly nemzetközi szakmai sikert aratott. 2020 őszén újabb kiállítás nyílik, mely Paul Cezanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja. A tárlatot, mely a Cezanne-tól Malevicsig Árkádiától az absztrakcióig címet viseli, 2020. október és 2021. februári között tekinthetik meg.

Cezanne A tálaló című művét 1877-ben festette (részlet)Forrás: Szépművészeti Múzeum

Míg a 2012-2013. évi bemutató a nagy elődök (például Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Nicolas Poussin) és Paul Cezanne ecsettel, agyaggal, vésővel, vízfestékkel és ceruzával megformált találkozási pontjait kísérte végig, az új tárlat az absztrakció kérdését vizsgálja. Cezanne munkái mellett a De Stijl mestereinek (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészeinek (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Nikolaus Pevsner, Mihail Larionov) és a Bauhausban is dolgozó alkotóknak (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor) a munkáival találkozhat a közönség.

A több mint száz festményt, szobrot, rajzot, vízfestményt, sokszorosított grafikát és 19–20. századi traktátusokat – közöttük mintegy 50 Cezanne-művet – bemutató kiállítás a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős múzeumából és magángyűjteményeiből kölcsönöz remekműveket.

A korábbi szakmai együttműködések eredményeként a tárlat anyagát többek között olyan múzeumok műalkotásai gazdagítják majd, mint a párizsi Musée d'Orsay, a Musée de l'Orangerie, az amszterdami Stedelijk Museum, a londoni The National Gallery, a kölni Wallraf-Richartz Museum, a zürichi Kunsthaus, a bázeli Kunsthaus és a Fondation Beyeler, a madridi Museo Thyssen-Bornemisza, a moszkvai Puskin Múzeum és a Tretyjakov-képtár, a New York-i The Metropolitan Museum of Art és Museum of Modern Art, a frankfurti Städel Museum, a bécsi Albertina, a jeruzsálemi Izrael Múzeum és a washingtoni National Gallery of Art. A kiállítás kurátora Geskó Judit – olvasható a Szépművészeti Múzeum weboldalán. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek