A világ leghíresebb aktjait bemutató múzeum megtagadta a belépést egy mélyen dekoltált ruhát viselő nőnek

Párizs egyik legnagyobb múzeumát, a Musée d'Orsay-t – amelynek galériáiban a világ leghíresebb aktjai találhatók – diszkriminációval és szexizmussal vádolták meg, miután megtagadta belépést egy mélyen delkoltált ruhát viselő nőnek. Egy buzgó tisztviselő közölte az irodalomhallgató hölggyel – akinek csak a keresztnevét, a Jeanne-t lehet tudni, – hogy a szabályok szerint fedje el a dekoltázsát, ha be szeretne menni a múzeumba, ami egy népszerű turisztikai úti cél, és a művészetek egyik bástyája.

1986-ban nyitották meg a Musée d'Orsay-t, ami mára a világ egyik legismertebb múzeumává avanzsáltForrás: Benh/Wikipedia

"A múzeum bejáratához érve még arra sem volt időm, hogy elővegyem a jegyemet, amikor a mellem és a kivágott ruhám látványa megdöbbentette a bejáratnál álló múzeumi dolgozót" – írta Jeanne egy nyílt levelében a Twitteren, abban bizonyos ruhában lefotózva. "Azt skandálta, hogy nem, ez nem lesz lehetséges, ez nem fog működni. Ekkor még nem is sejtettem, hogy a dekoltázsom volt ennek a drámának az oka" – tette hozzá.

Leírta, hogy mélyen megszégyenítve érzi magát, miközben állítása szerint a múzeum munkatársai a dekoltázsát bámulták. „Megkérdeztem, hogy mi történt, de senki sem válaszolt. A melleimet bámulták." Amikor kideült, miért nem akarják beengedni, először nem volt hajlandó felvenni a kabátját, végül megtette, csak így léphetett be az épületbe. Nyílt levelét így fejezte be: „Nem csak test vagyok. Nem lehet akadálya annak, hogy hozzáférhessek a kultúrához és az ismeretekhez."

Mivel a poszt vírusként terjedt szét a neten, a múzeum is írt egy bejegyzést a Twitteren, hogy tudomást szereztek az esetről, amelyet mélységesen sajnáljnak. A múzeum egyik tisztviselője felhívta a hölgyet, hogy bocsánatot is kérjen. Ugyanakkor a nő szerint a múzeum rövid bejegyzése nem ismerte fel a történések „szexista és diszkriminatív" jellegét.

Nem először fordul elő, hogy a Musée d'Orsay-t – amely számos aktot tartalmaz, köztük Gustave Courbet A világ eredete, Édouard Manet Olympia és August Renoir Grand Nu című művét – prüdériával vádolják.

2016-ban Jonathan Jones azt írta, hogy bár a múzeumban a valaha létező legfelháborítóbb aktoknak adnak otthont, felhívták a rendőrséget, amikor egy előadóművész aktot állt Manet műve mellett. Úgy tűnik, a prüdéria egyre több felháborodást okoz Franciaországban. A legújabb incidens a múlt hónapban országos visszhangot keltett, amit sokan prűdnek ítéltek meg. Akkor egy dél-franciaországi tengerparton járőröző rendőrök három félmeztelen nőt utasítottak arra, hogy takarják el magukat, mert egy család panaszt tett rájuk. A felháborodás arra késztette Gérard Darmanin belügyminisztert, hogy megvédje a nők „értékes" jogát a félmeztelen napozásra – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek