Tudja, hogy mire szolgálnak Párizs álépületei?

Mint a matadornetwork.com cikkéből kiderül, a párizsi utcák sötét titkokat rejtenek. Nem minden ajtó és homlokzat valódi ugyanis, legalábbis ez derül ki a Tim Traveller videójából.

A rue La Fayette 145.Forrás: Geralix/commons.wikimedia.org

A kisfilmben lelepleződik a Rue Chaponon található ajtó, mely valójában nem vezet sehová, pusztán egy művészi installáció, majd ezután az utazó nyomába ered más, hamis épületeknek is, melyek olyan, nem túl megnyerő látványt nyújtó infrastruktúrákat igyekeznek elrejteni, mint a szellőzőaknák vagy elektromos állomások, igaz, nem mindig sikerül esztétikailag túlszárnyalniuk a mögöttük rejtőző szerkezeteket.

A föld alatti alagutak szellőzőnyílásait elrejteni igyekvő rue Quincampoix 29-es számú háza a jobb példák közé tartozik, egészen jól illeszkedik a környezetébe, és csak tüzetes vizsgálódás után látható, hogy az ablakok valójában csak festmények. A rue d'Aboukir 44 szám alatti egy tipikus, hatemeletes párizsi épület található, melyről szintén csak a tüzetesebb vizsgálat során derül ki, hogy a párizsi tömegközlekedési hatóságág fennhatósága alá tartozik, és a metró szellőzőberendezéseit rejti.

A Rue Bergére-n található elektromos állomás '70-es években épült homlokzata már kissé tájidegen, éles kontrasztban a rue la Fayette 145-el, ahol megőrizták az eredeti utcafrontot, amikor a házat a '80-as években lebontották. Valószínűleg már sejtik, hogy mi rejtőzik mögötte: szellőzőberendezés. Legalábbis, ha nem képzeljük magunkat Umberto Eco Foucault-inga című regényébe, ahol ez a hely egy titkos, földalatti birodalom bejáratául szolgál.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek