Helyreállítják Európa egyik legnagyobb szfinxét

Hétfőn kezdték meg a régészeti munkálatokat a zárai Szfinxen a RECOLOR projekt (Reviving and EnhaCing artworks and Landscapes Of the adRiatic) részeként - adja hírül a croatiaweek.com.

Forrás: Mato Papic/shutterstock.com

A szobor helyreállításának első lépéseként 3D-s szkennelést végeznek, és elkészítik az eredeti szobor modelljét a történelmi dokumentumok alapján. Laboratóriumi vizsgálat készül a lehetséges korrodáló elemekről, mint amilyen a só, és ez alapján terv készül a betonréteg kijavításáról és az optimális impregnálórétegről, amely védi majd a szobrot. A szobor fémvázának állapotát profométerrel és hőkamerával ellenőrzik majd.

A Zadari Egyetem Régészeti Tanszékének régészei segítségével helyreállítják a medencét, melyben a szobor helyet kapott, emellett rekonstruálják a jelenleg hiányzó részeket, mint a szfinx mellkasán található medalion, a kezében tartott tőr, a hátsó lábak, és egyéb részletek.

A Szfinxet 1918-ban Giovanni Smirich helyi művész, festő és történész rendelte felesége, Attilia emlékére, ez az egyik legnagyobb szfinx Európában.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek