Új, történelmi látnivalókat fedezhetnek fel a búvárok Máltán

A Heritage Malta víz alatti kulturális örökség részlege bejelentette, hogy három új, történelmi, víz alatti helyszínnel bővült a látnivalók listája, így a búvárokat új felfedeznivalók is várják. Ezzel egyidejűleg meghirdettek egy vízalatti fotópályázatot, a máltai örökség népszerűsítésére, illetve további merülőhelyek feltárását és bevonását tervezik a 2021-es és 2022-es évre – tudtuk meg Máltai Idegenforgalmi Hivatalának sajtóközleményéből.

Nem csak a víz alatt, hanem Málta minden szegletében visszaköszön a történelemForrás: M V/Pixabay

Az egyik új vízalatti roncs a B24 Liberator a dél-máltai Marsaxlokk öböl környéki partoknál, egy II. világháborús amerikai nehézbombázó. Úgy vélik, a repülő és 10 fős legénysége az 1943 május 6-i bombázás alkalmával egy hibás leszállási kísérlet miatt zuhant a vízbe és került a gép a tenger fenekére.

A második újdonság egy Douglas A-1 Skyraider,Birżebbuġia partjainál. Ez egy-üléses, amerikai, támadó célú repülő, mely géptípust hosszú időszakon keresztül, a késő 40-es és a korai 80-as évek között használt többek közöttaz Egyesült Államok Haditengerészete, a Tengeri hadtest és a Légierő, a Brit Királyi Tengerészet és a Francia Légierő. Ez a Skyraider egyike volt annak a négy repülőgépnek, amely futár feladatokat töltött be Ħal Far repülőtér és az USS Midway repülőgép-anyahajó között. A  repülőgép-roncs pilótája Robert HL Reeb hadnagy volt. 1947 decemberében Reeb hadnagy Skyraidere motorja hirtelen leállt a Ħal Far-i reptérről való felszállás után néhány perccel, és az újraindítás sem sikerült.

Végül de nem utolsó sorban egy újabb Junkers Ju88 is megtekinthető lesz a vízalatti történelmi örökségek sorában, ami Marsascala partjaitól észak-keletre található. A Junkers Ju88-at a második világháború egyik legsokoldalúbb harci repülőgépének tekintik, és a német Luftwaffe használta mindenféle konfliktusban és fronton.

Az új látnivalók biztosan felkeltik a nemzetközi búvártársadalom érdeklődését és bár a járvány miatt Máltán is rengeteg visszamondás történt, már most érezhető a növekvő érdeklődés az új helyszínek iránt.

A Heritage Malta egy fotópályázatot indított a víz alatti helyszínek népszerűsítésére, nemcsak a Heritage Malta felügyelete alá tartozó objektumok, hanem más, vízalatti helyszínek bevonásával. A pályamunkáknak két kritériumnak kell megfelelniük: a képen látszani kell a tengernek, valamint a természeti és történelmi elemek kölcsönhatásának. 

Egy korábbi cikkünkben már beszálmoltunk arról, hogy Málta víz alatti látnivalóiban már nem csak a búvárok gyönyörködhetnek, mert azok már virtuálisan is megtekinthetők. Az online kiállítás itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek