Megtalálták London első színházának maradványait

A Red Lion (Vörös Oroszlán) néven ismert, Erzsébet korabeli (1558-1603) színházról úgy gondolják, hogy 1567 körül jöhetett létre – jelentette be sajtóközleményben a University College London Régészeti Intézetének részeként működő Archaeology South-East – írja a CNN.

Fél évszázad kellett, hogy rátaláljanak az Erzsébet korabeli első színház épületéreForrás: UCL Archaeolology/Twitter

Korábban nem találtak fizikai bizonyítékot a színház létére, és a pontos helyét még soha nem erősítették meg, de az ásatást vezető Stephen White 97 százalékban biztos abban, hogy ezúttal a Vörös Oroszlán maradványaira bukkantak. 

White hangsúlyozta, hogy a helyszín azért is fontos a színház történelmében, mert a korábbi gyakorlattal szemben – amikor a fogadók udvarán tartották az előadásokat – a Vörös Oroszlán létrejöttével a darabokat külön színházi épületbe költöztették.

A színház építészét, John Brayne-t, az Erzsébet korabeli színház "elfeledett hősének" és az Erzsébet korabeli színház "keresztapjának" írja le White. Mint mondja, Brayne szatócs és vállalkozó volt, aki felismerte a színház pénzkereseti potenciálját, és a Vörös Oroszlánnal megalkotta a színház prototípusát.

A régészcsapat majdnem 500 évvel később fedezte fel a színház korhadó fagerendáit a londoni East Enden, a Stepney Way 85-ös lakóépület területén.

"Hogy ezek egyáltalán megmaradtak, az maga csoda" – mondta White, aki szerint akkor, ha a területet tíz évvel később tárták volna fel, már nem találták volna meg a fagerendákat, mert azok teljesen elkorhadtak volna.

Az épület kezdetben sörfőzdeként működött, és a 16. század végére építették bele a színpadot, ahogyan az akkoriban szokás volt. Ezután hivatalos fogadóvá vált, és legalább a 18. századig működött. A felfedezett épületek közül kettőt sörpinceként azonosítottak, és számos lelet, például főzőpoharak, ivópoharak, bögrék, palackok, tartályok és kerámia csészék szolgáltatnak további bizonyítékokat arra, hogy a hely valójában a Vörös Oroszlán volt. 

"A Tudor-ház korában a fogadóknak hűvös és biztonságos helyiségekre volt szükségük az italok tárolására, mivel a sör sokkal gyorsabban tönkre ment volna, mint manapság" – mondta Michael Shapland, történelmi épületszakértő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek