Az elmagányosodás ellen készülnek a MOME segítő pakkjai, ezúttal időseknek

Az izoláció különféle helyzeteire szeretnének segítséget nyújtani a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának (MOME IK) szociális design kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok. A segítő csomagok első állomásaként a koronavírus idején születendő babák fogadásához szükséges legalapvetőbb eszközök részletes útmutatóit tették közzé, második állomásként pedig a 65 év feletti korosztályt célozták meg. A Gondos pakk olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek az idősebb korosztálynak segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségleteik és igényeik kielégítésében. 

A kézzel készíthető és agyat megmozgató feladatok szellemileg frissítőleg hatnak - illusztrációForrás: Steve Buissinne/Pixabay

A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll, a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolását segítő, a felhasználó által is elkészíthető rendszerezőben maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatnak. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót is készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabadidős eszközök, valamint mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak, amelyek a bezártság illetve az egyedüllét érzésének csökkentésében is segíthetnek. Íme, meg is tekinthetik ezeket!

Az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződő eszközök örömet okozhatnak, és valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket. A közlemény idézi Fehér Borit és Gulyás Sárát, a Gondos Pakk tervezőit, akik szerint a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében – írja az MTI.

A MOME Innovációs Központ kutató-tervezői csapata a következő Pakk fejlesztésén is dolgozik, amely hamarosan elérhető lesz a MOME Segítő Pakkok weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek