Koronavírus idején születendő babák fogadására készítettek kelengyét a MOME kutatói

Ismerjük a karácsonyi cipősdoboz alapgondolatát: egy papírdobozba mindenféle ajándékot, csokit, játékot teszünk a rászoruló gyerekeknek. Ehhez hasonló a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) által készített "Baba pakk izolációra" csomag, csak ebbe nem karácsonyi ajándékokat helyezünk, hanem koronavírus idején születendő babák fogadásához szükséges legalapvetőbb eszközöket.

A fotó illusztrációTerriC/pixabay

Az egyetem részletes útmutatót tett közzé egy ilyen segítő doboz összeállításához. A honlapon találunk egy listát arról, mit tegyünk a dobozba, számos hasznos linket a várandóssággal kapcsolatban a koronavírus idején, valamint egy mózeskosár, babatörölköző, babamosdató kesztyű és egy csomós játék elkészítési útmutatóját is letölthetjük.

A szociális design kutatócsoport munkatársai, Fehér Bori és Csernák Janka szerint jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített.

A Baba pakk izolációra egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot"

– idézi az MTI közleménye a kutatókat. Az útmutatót bárki letöltheti, aki segíteni szeretne embertársain, legyen az családtak, vagy hátrányos helyzetű közösség.

A MOME IK szociális design kutatócsoportja az izoláció különféle helyzeteiben kívánnak segítséget nyújtani különféle segítő pakkok létrehozázásával, melyek közül elsőként a Baba pakk készült el. A doboz előképéül a MOME EcoLab által korábban fejlesztett, a Bódva-völgy mélyszegénységben élő családjai számára készült Bódva Pakk csomag rendszere, a finn társadalombiztosítás intézménye, a Kela által a szülőknek juttatott anyasági csomag, a baby box, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándékkampány szolgált.

A pakkokat és a bennük található használati útmutatókat szakemberek bevonásával állították össze.

A MOME IK szociális design kutatócsoportja már dolgozik a további pakkok tervezésén is – közölte az egyetem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek