Szívszorító döntést hoztak a skótok híres fesztiváljukkal kapcsolatban

Edinburgh híres fesztiválját, a Fringe-t 1947 óta most először törölték további négy másik fesztivállal együtt, amelyek  az embereket a világ minden tájáról a skót fővárosba csalogatják minden nyáron – írja a Lonely Planet.

Minden évben óriási tömegeket vonz a fesztiválForrás: Ivica Drusany/Shutterstock

A Fringe a világ legnagyobb művészeti és kulturális ünnepe, ami minden év augusztusában három héten keresztül tart Edinburghban. A 2019-es program alkalmával például 63 ország előadóművészei 3841 előadást mutattak be, így már 59 600 színházi, táncos, cirkusz, komédiás, zenei, opera, kabaré ás különféle gyermek előadások kaptak teret. Ezen felül a koronavírus világjárvány miatt az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál, az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál, az Edinburghi Művészeti Fesztivál és a királyi Edinburghi Militaery Tattoo előadásai is törlésre kerültek.

A legtöbb művészeti ág megmutatkozhat a fesztiválonForrás: Stephen Finn/Shutterstock

Az öt fesztivál általában több mint félmillió látogatót vonz Edinburghba. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon a lemondást „szívszorító, de helyes döntésnek" nevezte.

Az öt fesztiválért felelős szervezetek most visszatérítik a már megvásárolt jegyek árát.
"Néhány hónappal ezelőtt Edinburgh a Fringe és testvérfesztiváljai nélkül teljesen elképzelhetetlen lett volna" – mondta Shona McCarthy, a Fringe vezérigazgatója. "Most, a mindennapi életünk sok más aspektusához hasonlóan szünetet kell tartanunk, és át kell állnunk, hogy valami sokkal nagyobb dologgal birkózzunk meg."

A nézőket sok produkció ámulatba ejtiForrás: Kim Traynor/Wikipedia

Elmondta, hogy noha a Fringe és testvérfesztiváljainak idén nem képesek olyan színpadi rendezvényt biztosítani, mint máskor, de elkötelezettek, hogy új módszereket találjanak Edinburgh, Skócia és az egész világ művészeivel és alkotóival együttműködve az emberek egyesítésére. Hozáátettete, hogy még túlságosan korai lenne megmondani, hogy ez hogyan fog megvalósulni „Igyekszünk ennek a módját megtalálni, hogy inspirálhassunk, felvidíthatunk és csatlakozhassunk" – ígérte a vezérigazgató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek