Virtuális, vezetett túrákkal várják a gyönyörű moszkvai metróállomások

Ahogyan tegnap beszámoltunk róla, van, akinek annyira hiányzik a metrózás a karantén alatt, hogy saját lakásában igyekezett rekonstruálni az élményt. A moszkvai metró szeretné elejét venni az ilyesminek, és virtuális túrával ajándékozza meg a föld alatti utazások szerelmeseit - derül ki a Travel and Leisure cikkéből.

Az Arbatszko-Pokrovszkaja vonalon található Kijevszkaja állomása a közeli Kijevi pályaudvarról kapta a nevétForrás: Ewa Studio/shutterstock.com

A metró Moszkva legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik, a szocreál dizájntól a hipermodern építészet nyomaiig számos, különféle stílus képviselteti itt magát, és minden állomásnak egyedi története, identitása van.

Néhány héttel ezelőtt a moszkvai metró karriertanácsadó központja hivatalos Instagram-oldalán jelentette be, hogy napi négy-öt virtuális tevékenységet kínál, vezetett túrákat és előadásokat. Az események ütemtervét reggelente teszik közzé a @profmetrón. A plakátok és előadások eddig csak orosz nyelvűek voltak, de jövő héten már angol nyelvű programokat is láthatnak az érdeklődők.

Az 1935 óta működő moszkvai metró a hatodik legforgalmasabb gyorsvasút-rendszer a világon, míg vágányhossz tekintetében az ötödik. Jelenleg 236 működő állomással rendelkezik, mely 2023-ig továbbiakkal bővül.

Az egyik legszebb állomás a bálteremre hasonlító Majakovszkaja, amelyet a 20. század egyik legismertebb orosz költőjéről, Vlagyimir Majakovszkijról neveztek el.

Forrás: Ludvig14/commons.wikimedia.org

Mennyezetén 34 különböző mozaik található, Aleksandr Deineka munkáinak alapján.

Forrás: witaya ratanasirikulchai/shutterstock.com

A Vörös tér közelében található, 1938-ban épült Ploscsagy Revoljuciit a szocialista realista szobrász, Matvej Manizer látványos bronzszobrai díszítik.

Forrás: Konstantin Aksenov/shutterstock.com

Az 1952-ben megnyitott Novoszlobodszkaja állomás 32 ólomüveg ablakáról híres.

Forrás: Alex Florstein/commons.wikimedia.org

A palotaszerű Komszomolszkaja állomás a francia Empire stílusát ötvözi a szovjet esztétikával.

Forrás: Gubin Yury/shutterstock.com

A 2008-ban megnyílt Szlavianszkij Bulvart a párizsi metró szecessziós elemei ihlették, mennyezetét geometrikus formák díszítik.

Forrás: Eugeny1988/commons.wikimedia.org

Amíg az instagramos túrákra vár, addig a Metro 360 weboldalán merülhet el a Koltszevaja körjárat állomásainak érdekességeiben, illetve a Metro Walks oldalán nézegethet fényképeket a világ legszebb állomásairól. Aki pedig szeretne egyet metrózni, az Anton V.-vel tehet egy éjszakai utazást a Ljublinszko-Dmitrovszkaja vonalon.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek