Így néz ki ma a szovjet wellnessturizmus hajdani fellegvára

A grúziai Tskaltubo fürdővárosát a Szovjetunió riviérájaként tartották számon. A Radio Free Europe fotóriportere, Amos Chapple, január végén utazott a dekadens hangulatú településre, mely Kutaiszitól 9 kilométerre található. Látogatásának az volt az apropója, hogy Grúzia leggazdagabb embere, Bidzina Ivanishvili szeretné megvásárolni Tskaltubo elhagyott gyógyfürdőit és szanatóriumait, hogy új otthont építsen az itt letelepedett menekülteknek, akik az 1992-es abháziai konfliktus elől menekültek ide, és akik jelenleg is hajdani szanatóriumokban laknak - derül ki a Daily Mail cikkéből.

Csendélet az Iveria szanatóriumbólForrás: Goran Bogicevic/shutterstock.com

Az új-zélandi Chapple látogatása során izgalmas fényképeket készített, és mint a MailOnline Travelnek beszámolt róla, a város a különböző állapotban lévő gyógyfürdők és szanatóriumok keveréke a működőktől a teljesen elhagyatottakig.

„A szanatóriumokban, ahol az emberek élnek, tényleg van valami bámulatos. Látni, ahogy a kis idős hölgyek lassan átcsoszognak a grandiózus, porladozó átriumokon, melyeket a mennyezetről lógó kristálycsillárok díszítenek, olyan mintha Charles Dickens Miss Havishamjének jeleneteit a valóságban látnánk. Olyan vizuális esztétika ez, amely valószínűleg egyedülállóan jellemző erre a kis városra.

Az Iveria szanatórium lépcsőiForrás: Goran Bogicevic/shutterstock.com

Mint mondja, a szanatóriumokban található apartmanok, melyek közül kettőben járt, hangulatosak, és minden van bennük, amit egy fővárosi, középosztálybeli lakásban láthat az ember. Ezek a lakásbelsők semmiben nem tükrözik azoknak a régi folyosóknak és homlokzatoknak a megjelenését, melyek körülöttük találhatók. Amos Chapple képei megtekinthetők a Daily Mail és a rferl.org weboldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek