Találkozzon őseink barlangrajzaival a Google virtuális kiállításán

  A Google-nek köszönhetően most alaposan megnézhetjük a francia Chauvet-barlang nyilvánosság elől elzárt őskori barlangrajzait egy kiterjesztett és virtuális valóság élményt is alkalmazó online kiállítás keretében.

  Őstulok, ló és orrszarvúfejekHTO/wikipedia

  Délkelet-Franciaországban, a Chauvet-barlang mészkő falain több mint ezer, állati motívumokat ábrázoló őskori rajz és festmény maradt ránk lenyűgöző minőségben. A 36 ezer éves ábrázolások között vannak oroszlánok, mammutok, rinocéroszok és lovak is. De amióta 1994-ben három barlangász felfedezte az izgalmas leletet, a barlang sohasem volt látogatható, és valószínűleg ez így is marad, hogy megóvják az esetleges károktól. Az érdeklődők csak egy, a helyszíntől két mérföldre felépített másolatot nézhettek meg, itt azonban 2015 áprilisa óta több mint kétmillió látogató fordult meg, írja a The Art Newspaper. 

  A Google Arts & Culture által asztali számítógépre és okostelefonra tervezett online kiállítás elmeséli, hogy az őskori emberek miért készítették a Chauvet-festményeket, és hogy a sziklaművészet felfedezése hogyan hatott például Pablo Picasso és Pierre Soulages művészetére.

  A felhasználók rázoomolhatnak a barlang 3D-s modelljének részleteire, a 10 méter hosszú, lovakat ábrázoló freskóra, vagy a kutatók által spirituális oltárként értelmezett koponya-kamra közepén található medve-koponyára.

  A Google mérnökei felhasználták az 2006 és 2011 között, lézeres szkennelési eljárással készített felvételeket is, hogy egy kiterjesztett valóság és virtuális valóság élményt hozzanak létre.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!