Márciusban újra kinyitja kapuit a bécsi Künstlerhaus

A bécsi Künstlerhaus négy évnyi restaurálás és bővítés után március 6-án nyitja meg újra kapuit a látógatóknak a Karlsplatz-on található Künstlerhaus több mint százötven éves épülete. A bécsi Albertina múzeum második helyszíne, az Albertina Modern is itt kap helyet – tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

Forrás: Künstlerhaus © Ana Skobe Künstlerhaus © Ana Skobe

Március 7-én már lehetőség nyílik az első workshopon való részvételre, ahol az érdeklődök különböző képzőművészeti technikákat próbálhatnak ki. A nyitó kiállítás "ALLES WAR KLAR" (Minden világos volt) címmel a Künstlerhaus elmúlt 150 évét mutatja be 7 kiállítótermen keresztül.

Az épületben a földszinten az „Albertina Modern", az Albertina múzeum új, modern és kortárs művészettel foglalkozó kiállítótere kap helyet, az emeletre pedig az Osztrák Képzőművészek Társasága tér vissza, élén a 2019 júniusában megválasztott Tanja Prusnik-kal, aki a társaság első női elnöke. Az épület egy olasz reneszánsz villa stílusában épült 1865-1868 között, melyet 1868-ban I. Ferenc József avatott fel.

Forrás: Künstlerhaus homlokzata © Ana Skobe Künstlerhaus © Ana Skobe

Az idei és a következő években több kiállítással is találkozhatnak majd a műkedvelők a Künstlerhaus-ban: a nyitó kiállítást 2020 szeptemberében a nemzetközi együttműködéssel létrejövő „Synchroni-Cities (Im)possible Solidarities Off Track" című tárlat váltja, majd 2021 februárjától a „Dispossesion" című kiállítás 15 művész szemén át dolgozza fel a Künstlerhaus múltját, különös tekintettel az 1938-as Anschluss-t röviddel megelőző és az azt követő időszakra. 2021 júniusában pedig „G'schnas" néven nyári fesztivál kerül megrendezésre.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek