Az ókori Róma a bevándorlóknak köszönhetően vált világbirodalommá

A genetikai sokszínűség tehette naggyá Rómát – állapították meg antropológusok DNS-vizsgálatok alapján. Egy nemzetközi kutatócsoport a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint már alapításakor jelentős volt Róma genetikai sokszínűsége a Közel-Keletről, Észak-Afrikából, Dél-Európából érkezett bevándorlóknak köszönhetően – írja az MTI.

A Római Szenátus ülésének ábrázolása egy 19. századi freskónForrás: Cesare Maccari/Wikipedia

A tudósok 127 ember DNS-ét vizsgálták meg, a leletek Rómában és Róma közelében lévő archaikus lelőhelyekről kerültek elő. A feltárt és elemzett emberi örökítőanyag 12 ezer éves időintervallumot ölelt fel.

Egy hétezer évvel ezelőtt lezajlott bevándorlási hullám során földművesek érkeztek a mai Irán és Törökország területéről, és elnyomták az akkoriban Olaszországban letelepült vadászokat és gyűjtögetőket. A következő bevándorlási hullám a bronzkorban következett be. A technikai fejlődés eszközei, mint az állatok vontatta kocsik, az úthálózat és a vitorlás hajók minden eddiginél mobilisabbá tették az embereket, növekedett a kereskedelem és különböző földközi-tengeri népcsoportok közötti interakciók. Így a vaskorszak végén, amikor megalapították Rómát, már olyan emberek éltek ott, akiknek elődei az ukránsztyeppéről, a Közel-Keletről, Európa és Észak-Afrika egyéb részeiről érkeztek

Az Colosseumot több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságban szemlélhették a látványosságokatForrás: Diliff, Wikipedia

Róma lakosai a genetikai adatok alapján nagyon különböző származásúak voltak,  és utódaik 70 milliós világbirodalommá emelték Rómát: a birodalom felölelte a teljes földközi-tengeri térséget, kiterjedt három kontinensre - Európára, Ázsiára és Afrikára.

 A középkorban és a koraújkorban újabb bevándorlók érkeztek. A kutatók eredményei szerint ezekben az időkben sok római közép- és kelet-európai felmenőkkel rendelkezett. Érkeztek ide longobárdok is a mai Magyarország területéről, szászok Angliából és vikingek Svédországból.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek