Buszpályaudvar felújítása során bukkantak a római erőd romjaira

Az angliai Exeterben egy buszpályaudvar felújítása során váratlan felfedezést tettek. Előbb egy nagyon régi árkot találtak, majd később még kettőt, és ezek után elkezdték alaposabban is átnézni a területet. Lassanként nyilvánvalóvá vált, hogy a terminál egy régi római kori erőd romjai fölé épült.

Forrás: Exeter City Council

A kutatókat is meglepte a felfedezés, melynek során pénzérméket és katonák hétköznapi tárgyait, illetve a mai Franciaország területéről származó agyagedényeket is találtak. Úgy vélik, hogy azért is különösen jelentős a lelet, mert így pontosabb képet lehet kapni arról, hogy a római korban mennyire fontos település volt a mai Exeter helyén. Már az 1970-es években is találtak római kori fürdőt és már katonai létesítményeket a város környékén, így ez a mostani felfedezés csak még jobban alátámasztja a hely központi szerepét.

Forrás:Exeter City Council

Az ok, amiért a kutatókat mégis váratlanul érte a felfedezés, az, hogy ezt a területet nagyon komolyan érintette a háború utáni újjáépítés. Egészen hihetetlen, hogy a bombázások és a rengeteg később betonozás ellenére ennyire sok és jó minőségű lelet maradhatott fenn, írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek