Egy interaktív térkép a Római Birodalomhoz ad utazási segédletet

Érdekli, hogy milyen volt az utazás az ókori Rómában? Ez a térkép megmutatja önnek.

Az nem is kérdés, hogy ma egészen másképpen utazunk, mint kétezer évvel ezelőtt, de hogyan és mennyi ideig tartott ez korábban? A Stanford Egyetemen fejlesztették ki azt az interaktív térképet, amely megmutatja, hogy mennyi időbe és pénzbe került eljutni a Római Birodalom egyik pontjáról a másikra.

Persze nemcsak az útvonak változtak meg pár ezer év alattForrás: The_Double_A/Pixabay

Az Orbis névre keresztelt térkép a korabeli római városok, szárazföldi és tengeri útvonalak egyszerűsített változatán alapul. Összesen 632 település szerepel a 10 millió négyzetkilométeres területet lefedő térképen, mely 85 ezer kilométer földi, 28 ezer kilométer folyami és 193 ezer kilométer tengeri utat vesz számításba. Tizennégy közlekedési módot tesz lehetővé az interaktív térkép. A lehetőségek között szerepel a teljesen megpakolt öszvéres kocsi, a gyors katonai menet és a tevekaraván is. Be lehet állítani, hogy melyik hónapban szeretnénk útra kelni és azt is, hogy az ár, a gyorsaság, vagy az út rövidsége a legfontosabb szempont, míg a költségeket természetesen denariusban számolja ki a rendszer, írja az AIRportal.hu.

Egy példát is hoznak egy ilyen útra. A Londonium, azaz London – Róma útvonalat ma két és fél óra alatt lehet megtenni, erre az ókori birodalomban csak több nap alatt volt lehetőség. Gyalogszerrel 35 napig tartott az út, bár ebbe az alvásidőt nem számolták bele, váltott lovakkal viszont csak 9 napig. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek