Görög romantikára vágyik? Kiránduljon Korfuról Paxos és Antipaxos szigetére!

Görög szigeteket bejáró sorozatunkban ezúttal a Jón-tenger hét nagyobb szigete közül a legkisebbre, Paxosra kalauzoljuk olvasóinkat, de képzeletben a hozzátartozó Antipaxosra is áthajózunk majd fürdeni. Ez a két apró sziget ugyanis a legegyszerűbben Korfuról hajóval közelíthető meg, a korfui kikötőtől Paxos 31 tengeri mérföldre található. A nagyobb hajótársaságok mindennap indítanak kirándulást, amely során fantasztikus barlangokat, hatalmas sziklafalakat, fehér homokos strandokat és bájos kisvárosokat láthatnak a turisták. 

A rövidnek nem mondható tengeri utazás Korfu kikötőjéből indul, miközben a hajó elhalad a szigettel azonos néven és Kérkiraként is emlegetett főváros mellett, majd a sziget keleti partja mentén folytatja útját. Miután elhagyta a sziget déli csücskét, a Korfu és Paxos közötti tengeri csatornán érkezik meg a 25 négyzetkilométer területű Paxosra.

Lakka település romantikus kékségeForrás: conolan / Pixabay

Először a sziget északi oldalán Lakka városkája bukkan fel, amelynek kikötőjében számtalan vitorlás ringatózik. A város világítótornyát 1825-ben az angolok építették, 1919-ben egy földrengés ledöntötte, de újjáépítették. Érdekessége, hogy kezdetben még olívaolaj segítségével működött, 1979 óta azonban már villamosenergiával.

Minden a szerelemmel kezdődött

A mitológiai történet szerint Paxos szigete akkor alakult ki, amikor Poszeidón tengeristen a háromágú szigonyával erősen rácsapott egyet Korfu szigetére, hogy abból letörve egy darabot, legyen egy kis hely, ahol végre zavartalanul kettesben lehet Amfitrité nimfával. Ez a szerelmi fészek a sziget nyugati oldalán található az Ahai-öbölben, ahol egy mély barlang volt a találkahelye a szerelmespárnak. Egyik heves légyottjuk után még a szigonyát is elhagyta a tengeristen, amit aztán a helyiek adtak vissza neki. A háromágú szigony később a sziget jelképe lett.

A barlang, ahol egykor tengeralattjárót bújtattak el a görögök

Lakka felett a hegytetőn található a sziget egyetlen bizánci stílusú temploma, amely a Gyergyaszentelőt jelentő Ipapanti nevet viseli. A dupla kupolás templomot 1601-ben építették. A szigetlakók a közeli barlangban találtak egy ikont, amely az Urat ábrázolta, így a barlang is az Ipapanti nevet kapta. Később, 1772-ben a templomtól nem messze egy velencei stílusú harangtornyot is emeltek, amelynek harangjai még ma is csodásan szólnak.

Ipapanti barlangjaForrás: web-greece.gr

Egy 300 férőhelyes hajó még ma is egészen be tud úszni Ipapanti barlangjába, hogy elrejtőzzön a világ szeme elől. Így volt ez a II. világháborúban is, amikor egy görög tengeralattjárót bújtattak el a barlangban a németek elől.

Különleges sziklafalak sorakoznak a sziget nyugati oldalán

A barlang megtekintése után már egy hatalmas fehér sziklafal kápráztatja el az utazót. Ez a 220 méter magas Erimitis, a sziget legmagasabb pontja. Mivel gyakoriak a sziklaomlások, a tengerben rengeteg a kőlabirintus. Vagyis nemcsak a gazdag tengeri élővilág, de az izgalmas vízalatti utak is lenyűgözik a búvárokat, akik szerint a görög térség két legjobb, merülésre érdemes helye Paxos és Antipaxos szigete.

Aztán a turistahajók rendszeresen elhaladnak az Ortholithos néven emlegetett óriás méretű, egyenes sziklatömb és Tripitos ámulatba ejtő sziklája mellett is, amelyet a természet egy antik templom formájára alakított.

Tripitos sziklamenedékeForrás: Heracles Kritikos / Shutterstock

Paxoson egyébként sok termálforrás is ered, amelyek vize természetes medencékben gyűlik össze, és legszívesebben a reumás megbetegedésben szenvedők merítkeznek meg bennük. 

Irány Antipaxos, a mediterránum másik gyöngyszeme!

Tripitos sziklájától már nincs messze Antipaxos apró, mindössze 4 négyzetkilométeres szigete, amelyet alig két tucatnyian laknak. A szigeten sok a szőlő, amiből nagyon finom édes vörösbort készítenek, természetesen korlátozott mennyiségben.

Antipaxosnak három strandja van: Vrika, Mesavrika, és Voutoumi. Kikötője Agrapidia, amely az egyetlen falu a szigeten. A kirándulóhajók - a szó hagyományos értelmében - nem kötnek ki itt, csak lehorgonyoznak, az utasok a hajóról létrán másznak le a tengerbe. A kristálytiszta víz úszásra és búvárkodásra is tökéletesen alkalmas, sokan egyenesen a Karib-tengerhez hasonlítják ezt a helyet. A parton gyönyörű formájú sziklák, barlangok és fehér öblök hívogatnak, a tengerben pedig színes halrajok, tengericsillag, tengerisün és még számtalan élőlény varázsolja el a fürdőzőket.

Vrika áttetsző vizű strandszakasza Antipaxos szigeténForrás: Bogdan Giuşcă / Wikipedia

Barangolják be a két sziget fővárosát, Gáioszt is!

A főváros felé már a sziget keleti partján haladnak a turistahajók, miközben elmennek Mongonissi mellett is, ahol az olasz Fiat autógyárat alapító Agnelli-család villája is látható. Persze, az út során először Gáiosz bukkan fel, de a kikötés még várat magára, ugyanis egy természetes fjordon található két kisebb lakatlan szigetet is meg kell kerülni ahhoz, hogy a kikötőbe érkezzen a hajó.

Az egyik, a nevében Szűz Máriát jelentő Panagia szigete, ahol 1720-ban tíz szerzetes otthonául szolgáló kolostort alapítottak. Ma már csak a kis templom van meg, ahová minden évben augusztus 15-én Mária mennybemenetelének napján zarándoklatot indítanak. Panagia másik látnivalóját pedig egy kis világítótorony jelenti 1890-ből, amely - a már fentebb említett Lakka város világítótornyához hasonlóan - szintén olívaolajjal működött.

A másik lakatlan sziget Agiósz Nikoláosz, amely fenyőerdeje miatt fokozottan védett terület, így csak külön engedéllyel látogatható. 1423-ban még a velenceiek kezdtek erődöt építeni rajta, amit 1510-ben fejeztek be Leonardo Da Vinci tervei alapján. A szigeten két templom is található, az egyik Szent János nevét viseli, a másik pedig a tengerészek, hajósok, és halászok védőszentjeként tisztelt Szent Miklósét. Megkerülve ezt a kis szigetet, a hajó végre partot ér, és elénk tárul Gáiosz városa, mely jón stílusú épületeivel és szűk sikátoraival felejthetetlen látványt nyújt.

GáioszForrás: Anemos2000 / Wikipedia

A főváros a legnagyobb település a 2500 lakosú szigeten. Nevét Szent Pál apostol tanítványáról, Szent Gaioszról kapta, aki megismertette a kereszténységgel a sziget lakóit. A látványosságok nagy része a kikötőben sorakozik. A nagy, kissé romos, kopott piros épület egykoron az angol kormányzóság székhelye volt. Ettől balra a központi téren egy parányi templom áll, amely az Analipsi nevet viseli, és amely 1916-ig püspöki székhely volt. 

A tértől balra, de még mindig a kikötőben, két szintén fáradt színű, de impozáns épület látható, az egyik a Városházának, a másik pedig a Folklór Múzeumnak ad helyet. Utóbbi 1906-ban épült, és 1996 óta működik benne a múzeum. Gyűjteményét a helyiek adták össze: bútorok, konyhai eszközök, helyi viseletek, mezőgazdasági eszközök sorakoznak termeiben, de van itt a velencei uralom idejéből származó fegyverzet is. A múzeumban állították ki a Csatlakozási Rendelet is 1864-ből, amely a hét jón-tengeri sziget Görögországgal való egyesüléséről szól. Sajnos a múzeum csak délelőtt, és késő délután látogatható, így az egész napos programot tartalmazó hajókirándulások során az utasok nem tudják megnézni a kiállítást.

Forrás: Anemos3000 / Wikipedia

A kikötő végében áll Jorgosz Anemojannisz (Georgos Anemogiannis) szobra, aki a törökök elleni görög szabadságharc paxosi hőse. A XIX.század elején a szárazföldi harcokban Naupaktosznál egy fáklyával felgyújtotta az ott állomásozó török flottát, majd miután a törökök elfogták, élve elégették. 

A sziget fővárosa híres a friss tengeri étkeiről, hangulatos bárjairól, kávézóiról és az édeni nyugalmáról. Kevés itt egy délután, ezért évről-évre egyre többen választják hosszabb nyaralásuk helyszínéül ezt a megejtő szépségű szigetet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek