Ezen a szigeten a legjobb olvasni a Családom és egyéb állatfajták című könyvet!

Korfunak van valami sajátos bája, ami magával ragadja az ideérkezőket - és évről-évre vissza is hozza őket. Felfedezni való pedig akad bőven. Miután a kötelező látnivalókat kipipálták, jártak a Sisi-palotában, a fővárosban, Kanoniban, Paleokastritsán és Sidariban, akkor itt az idő, hogy újabb szépségeket keressenek. A szigetről szóló cikksorozat első részében a Korfu városától északra fekvő részeket ajánlunk.

Tengerpartok, látnivalók a sziget északnyugati oldalán

Paleokastritsát látni kell, és az első adódó alkalommal szinte mindenki meg is nézi. Érdemes azonban Lakonesen keresztül, a Bella Vista kilátón át útnak indulni az északabbra található látnivalók felfedezésével kezdeni. A Bella Vista minden alkalommal megér egy megállót - Európa egyik legszebb panorámájával nem lehet betelni. Innen pedig Krini felé a legjobb menni, ahonnan megközelíthető a sziget nyugati oldalát uraló Angelokastro, vagyis az Angyalvár. Az erődöt Michael Angelos ipiroszi despota építette a 13. században, hogy védhető legyen a sziget ezen szeglete is. 

Az Angyalvár, azaz a AngelokastroForrás: rorue/Shutterstock

A vár aljáig autóval is el lehet jutni, utána azonban meg kell küzdeni a pazar kilátásért. Innen aztán Pagoi irányába is lehet fordulni, majd Agroson át eljutni a sziget nyugati oldalán fekvő mesés üdülőhelyekig.

Az elmúlt években egyre többen választják a sziget felső, nyugati oldalát - fantasztikus tengerpartok, buján zöld hegyoldalak, és pompás panorámák kápráztatják el az erre járókat. De muszáj lemenni Porto Timon az ikeröbleihez is, ahová Afionas falujából egy köves földúton lehet lejutni.

A különleges ikeröblökForrás: Szocska Albert/Shutterstock

Leérve olyan strandokat találnak, amelyeket kevésbé érintett meg a civilizáció, nincsenek kávézók, bárok, éttermek, ezért érdemes magukkal vinni legalább némi innivalót. A séta strandpapucsban nem veszélytelen, jobban járnak, ha egy erősebb szandált, vagy túracipőt viselnek. Ha a gyaloglás nem opció, akkor a szomszédos Agios Georgios strandjáról motorcsónakkal is megközelíthető a hely.

Képeslapra illő tengeröblök

Afionas szomszédságában van Arillas, ahová gyalogösvényen és közúton is eljuthatnak. Arillas egy nyugodt, csendes település homokos, lassan mélyülő stranddal. Itt még augusztusban sincs tömeg, mert olyan hosszú és széles a parti föveny, hogy eloszlik a tömeg. Bennfentes tipp, hogy a part északi vége nudista. A településen meditációs és jóga központok is működnek, sokan foglalkoznak alternatív gyógyászattal, masszázsokkal. Azt tartják, hogy a falu egy nagyon fontos energia-áramlási csatornában fekszik, amely Írország és Izrael között húzódik.

Arillasról sétaút vezet a szomszédos Agios Stefanos üdülőfaluba, ahol egy varázslatos kis kikötő található hatalmas kövekkel, amelyek hullámtörőként szolgálnak. Stefanostól már csak egy ugrás Peroulades, ahol csodálatos napnyugtában lehet részük, ha leballagnak a Logas Beach-ig, ahol meredek sziklafalak, és egy üvegfalú kilátó várja a látogatókat. Útközben érdemes lekanyarodni Cape Drastis felé is: itt nem túl jó minőségű az út, de a zötykölődésért kárpótol a sziklacsoportra nyíló látvány.

A Cape DrastisForrás: Manamana/Shutterstock

A sziget északi oldalán található Acharavinak hosszú homokos, kavicsos partja van, ahonnan a magas albán hegyek nyújtanak megkapó látvány. Az üdülőváros másik oldalán a Pantokratoras-hegy húzódik, ahová érdemes kirándulni egyet - Acharaviból viszonylag jó minőségű út vezet fel a 906 méter magas csúcsra, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a szigetre. A Mindenható (Pantokrator) nevű 17. századi templomba is megéri betérni.

Az út apró hegyi falvak között vezet, néhol ballagó görög teknősöket, vagy birka-és kecskenyáját terelgető pásztorokat lehet látni. A közelben fekszik az elhagyatott Old Perithia is; a település hajdani lakóit nem valamilyen természeti katasztrófa miatt költöztek el, hanem a tengerpart több munkalehetőséggel kecsegtetett, így egyszerűen otthagyták a falut.

Durrell rajongó? Ide feltétlenül nézzen be!

Ha mégsem a hegy felé vennék az irányt, akkor Kassiopi felé induljanak. Kassiopi már az ókorban is ismert volt, olyan híres rómaiak is megfordultak itt, mint például Cato, Cicero és Néró. Itt található a Kassiopi Miasszonyunk templom, amely a sziget első zarándokhelye volt. Van még egy Anjou-kori erődrom is a falu felett, ahonnan szép kilátás nyílik a Kassiopira és az strand fehér köves öbleire.
Kassiopiból a sziget északkeleti oldalán érdemes leereszkedni a főváros felé. Fantasztikus panorámaút ez, rengeteg kanyarral. A szemközti oldalon Albánia húzódik, néhol csak két és fél kilométer választja el Korfut az albán partoktól. 

KassiopiForrás: lukaszimilena/Shutterstock

A Durrell rajongóknak (Gerald Durrell családjával a II. világháború előtt lakott a szigeten, erről az időszakról mesélnek rendkívül humoros, Korfun játszódó könyvei) kötelező letérni Kalami-öbölbe, ahol az öböl déli csücskében egy fehér villában, - amely ma étteremként működik -, a falon a Durrell-család életéről láthatnak fényképeket.

Kalami közelében valószerűtlenül kék a vízForrás: Igor Tichonow/Shutterstock

A sziget északkeleti oldala igazi paradicsom a búvároknak, az apró köves strandok és a sziklás partvonal azonban nemcsak őket, hanem a motorcsónakozni vágyókat is várja. Ha friss halas ételekre vágynak Agni apró faluja jó választás, itt a helyiek is rendszeresen megfordulnak. Néhány nagy kanyart maguk mögött hagyva érkezi az utazó az Ipsosi-öbölbe. Ipsos pár évtizede még az éjszakai élet központja volt, ma már inkább a nyugalmasabb nyaralásra vágyók töltik meg a helyet.

A csöndes, autentikus kis falvak mellet luxus villák is vannak szép számmal a szigeten, Komenoban például egészen fantasztikus villákat lehet látni. A villák és a luxusszállodák mellett van egy elbűvölő kis félsziget Komeno alatt, amelyet a helyiek Limniként is emlegetnek: itt áll az Ipapanti (Gyergyaszentelő) néven ismert apró templom. És innen folyatódik a Korfun tett sétánk is a cikksorozat következő részével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek