A fém- és kőóriások mezőnyében a New York-i Szabadság-szobor csak gyenge kezdő

A legmagasabb szobrok sorában az amerikai Szabadság-szobornak bizony csak a 42., vagy más lista szerint a 48. helyet sikerült megcsípnie. Szó se róla, ettől még az alkotás egyedülálló és világhírű, de méretben sokszorosan elmarad jó néhány távol-keleti alkotástól. A gigantikus szobrok listáján szereplő alkotások nemcsak magasságukkal hívják fel magukra a figyelmet, de sok olyan is akad köztük, mely a köréjük font legenda miatt vált érdekessé. Felsorolásunkban helyet kapott egy skót mesék ihlette lovas szobor, egy másik, amely csaknem forradalmat robbantott ki, és egy olyan is, melynek megálmodója a fél szemét adta azért, hogy az alkotás elkészüljön.

Másfél éve készült el a világ legnagyobb szobra

Bár a világ legmagasabb szobrairól többféle lista is létezik, az első három helyen álló szobor vita nélkül birtokolja az elsőbbséget. A legnagyobb pedig külön figyelmet is érdemel, mivel nemcsak ez a legmagasabb a mezőnyben, hanem a legfrissebb is a versenyben indulók között.

A világ jelenlegi legmagasabb szobra 182 méter magasForrás: Kunal Mahto/Shutterstock

Sardar Vallabhbhai Patel, indiai politikus szobrát 2018 októberében fejezték be, miután öt évet és 400 millió dollárt öltek a projektbe. A 182 méter magas szobor Gudzsarát tartományban, Indiában található, az államférfi pedig, akinek emléke előtt tisztelegnek, az ország függetlenségi harcában játszott jelentős szerepet. Patel szobra, más néven a Statue of Unity, azaz az Egység Szobra néven szintén ismert.

A hatalmas Buddhához ezer lépcső vezet

A hatalmas szobrok listáján már csak azért sem érdemes sorban végigmenni, mert nagyrészük Buddhát, esetleg Jézust ábrázolja. Így van ez a lista második helyezettjével is.

A szobor alatti kerek építmény egy buddhista kolostorForrás: Paulino Leon/Shutterstock

A Kínában, Honan tartományban található szobor 153 méter magas, beleértve a 20 méter magas lótusz trónt és a 25 méter magas épületet. Az erőteljesebb hatás kedvéért Buddha egy domb tetejéről tekint le a látogatókra, a lábánál található kilátóhoz pedig több mint 1000 lépcsőfokon lehet felkapaszkodni.

Mianmarban rögtön rá is dupláztak a tétre

A Laykyun Setkyar szintén egy Buddha-ábrázolás: a talapzattal együtt összesen 130 méter magas szobor Mianmarban áll. Valójában két szobor is elhelyezkedik egymás mellett, egy álló alak, mely a magasságával érdemelte ki a lista harmadik helyét, illetve egy szintén nagyon látványos fekvő alak, mely hosszan elnyújtózva fekszik a földön, a fák között.

Az aranysárga szín a buddhizmusban a bölcsesség jelképeForrás: akedesign/Shutterstock

A ragyogó aranyszínben tündöklő szobrok sokkal tovább készültek, mint az Indiai Patel szobor. 1996-ban láttak neki az építésnek, és csak 2008-ban fejezték be azokat, így összesen 12 évet kellett várni a kész alkotásokra.

Az öldöklésben elesettek emlékét őrzi a legnagyobb női szobor

A monumentális alkotásokat nemcsak Kínában, hanem Oroszországban is nagyon szeretik. A legjobb példa erre a Volgográdban álló Rodina-mat' zovyot! nevű mű, ami magyarul körülbelül azt jelenti, hogy az Anyaföld hív. A 85 méter magas szobor már picit hátrébb áll a listában, körülbelül a tizedik hely környékén, itt már nincs teljes összhang a különböző felsorolások között.

Építésekor ez volt a legmagasabb szobor a világon, és a női szobrok között még mindig őrzi az első helyet. A hatalmas alak a sztálingrádi csatában résztvevő, a várost védő orosz katonáknak állít emléket (Volgográd neve volt korábban Sztálingrád), a szoborhoz összesen 200 lépcső vezet, a 200 napos ostromra emlékeztetve az utókort.

Az ausztrálok a hangyából csinálnak elefántot
A nagy szobrokat az ausztrálok is imádják, de ők egy kicsit másképp fogják meg ezt a témát. Semmi Buddha, vagy monumentális lovas szobor, hanem csupa hétköznapi tárgy vagy élőlény az eredeti méretének sokszorosára felnagyítva. Az egész ország tele van velük, összesen körülbelül 150 ilyen jellegű szobrot tartanak nyilván. Az alkotások között található többek között egy hatalmas bicikli, krumpli, jó pár hal, több alma, rákok, hangya, krokodilok, gitárok és dinnyeszelet.

Fél szemét adta a szerzetes a szoborért, sajnos hiába

A leshani Buddha szobor amellett, hogy a világ legnagyobb, sziklából kifaragott Buddha-szobra, leginkább a köréje szőtt mítosz miatt érdekes. A 71 méter magas szobornak 713-ban láttak neki, de csak 803-ban fejezték be. A kínai Dadu és a Qingyi folyók összefolyásánál üldögélő szobor ötlete állítólag először egy kínai szerzetes fejében fogalmazódott meg.

Több mint 1200 éve őrzi a folyópartot a szoborForrás: Ariel Steiner/Wikipedia

Azt remélte, hogy a folyóparton üldögélő Buddha lecsendesíti a folyókat, így azok biztonságosabbá válnak a hajósok számára. Mikor a szobor befejezése kérdésessé vált, akkor a legenda szerint kinyomta az egyik szemét, hogy így bizonyítsa elkötelezettségét. Halála után azonban leállt a szobor faragása, melyet csak 70 évvel később folytattak és fejeztek be.

A szobor, ami hatalmas botrányt kavart

A szenegáli People of Africa, vagy African Renaissance Monument, amire magyarul leginkább, mint az Afrikai újjászületés emlékművére szoktak utalni, 49 méter magas. Ez is a frissebb szobrok közül való, 2010 áprilisában tartották a hivatalos szoboravatást, azon napon, amelyen az ország függetlenségének 50. évfordulóját is ünnepelték.

A nagy vihart kavaró szobor Dakar külvárosában néz le az Atlanti-óceánraForrás: BOULENGER Xavier/Shutterstock

A Dakar közelében található bronzszobor 27 millió amerikai dollárba került, és heves tiltakozást váltott ki a helyiek között, akiknek nem tetszett sem a monstrum, sem a rá elköltött hatalmas összeg. Akkora volt az ellenállás, hogy több ezer ember vonult az utcákra tiltakozni, így a kormány végül kénytelen volt rohamrendőröket is bevetni, nehogy elfajuljon a helyzet.

Dzsingisz kán lovának fejéből a legjobb a kilátás

A bolygó legnagyobb lovas szobra a mongol sztyeppéken néz farkasszemet a látóhatárral. Dzsingisz kán 50 méter magas fémkolosszusa 54 kilométerre délre található Ulánbátortól, a Tuul-folyó partján. A szobor szimbolikusan kelet felé, a kán szülőhelyének irányába néz, és maga a helyszínválasztás sem véletlen. Ott, ahol ma a Terelj Nemzeti Park terül el, pontosabban ott, ahol ma a szobor áll, találta meg a legenda szerint Dzsingisz kán a híres arany ostort.

A fénylő lovas szobrot már kilométerekről látni lehetForrás: Alastair Rae /Wikipedia

A szobor alapja egy kör alakú építmény, melyben étterem, konferenciaterem, ajándékbolt és kiállító terem található, illetve innen lehet lifttel feljutni a ló fejének tetejére, ahonnan szinte ugyanazt a kilátást élvezheti a látogató, mint a hatalmas, acélból készült mogul.

Acélból készült lófejek vonzzák a turistákat a folyópartra

A nagy szobrokat felsoroló listák körülbelül 130 darab alkotást tartanak számon. Az utolsó helyért többen is vetélkednek, ezek mind 30 méter magasak. Ezek közül az egyik legérdekesebb a The Kelpis Falkirkben, az Egyesült Királyságban. A két hatalmas, acélból készült lófejet nemcsak messziről lehet megcsodálni, hanem be is lehet menni a légies szobrokba, melyek a skót lovas hagyományok előtt is tisztelegnek.

A folyóparton álló lovas szobrok elnevezése a skót vizekben élő, alakjukat változtatni tudó különös lényekre utal. A skót kelpie bármilyen formát ölthet: gyakran ló, vagy épp ember képében jelenik meg. A varázslatos lények egyszerre vonzzák és riasztják el az embereket a vizek mellől, ez a kettősség pedig izgalmas értelmezést ad a művészeti alkotásoknak is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek