Felavatták a világ legmagasabb, 182 méteres szobrát

Narenda Modi indiai miniszterelnök szerdán felavatta a világ legmagasabb szobrát a Gudzsarát államban lévő Kevadija faluban, a Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas.

A szobor közel kétszer olyan magas, mint a New York-i Szabadság-szoborForrás: AFP/Sam Panthaky

A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz, és az "egység szobraként" méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik. Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mondván Indiai nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

A szoborban 153 méter magasan - körülbelül mellmagasságban - kilátó létesült. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

De nem sokáig büszkélkedhet a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek