Szobrot kapott Londonban Dzsingisz kán

  London belvárosában, a Hyde Park szélén álló Marble Arch diadalív közelében állították fel Dzsingisz kán hatalmas bronzszobrát. Az ötméteres lovasszobor egészen szeptemberig díszíti majd a parkot.

  Az öt méter magas lovasszobor teljes harci díszben, páncélban ábrázolja a legendás mongol hadvezért. A szobrot Dzsingisz kán születésének 850. évfordulójára, kifejezetten erre a helyszínre készítette Dashi Namdakov szibériai szobrászművész, akinek májusban a közeli Halcyon galériában nyílik kiállítása.

  Fotó: Dwayne Senior / Northfoto


  Dzsingisz kán alapította meg 1206-ban a Mongol Birodalmat, az ő vezetésével az egyesített mongol törzsek meghódították Ázsia és Kelet-Európa nagy részét. Seregei rengeteg szenvedést okoztak a megtámadott országoknak, egész népeket irtottak ki, írja a Wikipédia. A pusztítás mértékét hangsúlyozzák a hódításokat elszenvedő területekről származó kínai, muszlim és keresztény források, de az - a feltehető túlzások mellett is - nem számíthatott kivételesen szokatlannak a korabeli hadviselésben. A hatalom megszilárdulása után voltak Dzsingisznek haladó intézkedései is. Megalkotta az addigi legnagyobb postai szolgálatot és elterjesztette a mongolok között az egységes ábécét, annak ellenére, hogy analfabéta volt. Nem tűrte a kínzásokat, adómentesítette az orvosokat és tanárokat, megengedte a vallásszabadságot.

  Namdakov úgy fogalmazott, nem harcosként, hanem gondolkodóként ábrázolta a rettegett hadvezért. A szobor szeptemberig marad mostani helyén, a Szobrászat városa nevű kerületi fesztivál keretében. London Westminster kerülete 2010-ben indította el a szabadtéri művészeti fesztivált, mely a nyári olimpiai és paralimpiai játékok és a királynő aranyjubileuma előtt műalkotásokkal gazdagítja a köztereket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!