Egy 2000 éve vulkáni hamuval betemetett strand nyílt meg Olaszországban

Herculaneum ősi strandját közel 2000 évvel ezelőtt a Vezúv vulkáni hamufelhője temette be. Most újra megnyílt a strand a nyilvánosság előtt, ahonnan panorámás kilátásban lehet részük a fürdőzőknek Herculaneum ókori római romjaira.

A Herculaneum Régészeti Park strandjáról az ókori romokra lehet látni - illusztrációForrás: Graham-H/Pixabay

Az ősi olasz tengerpartot kiterjedt helyreállítási munkálatok után nyitották meg. A látogatók mostantól szabadon bejárhatják a Herculaneum Régészeti Park strandjának teljes területét, és elmerülhetnek a városban, amelyet a 79-es vulkáni robbanás pusztított el.

A strandot eredetileg az 1980-as és 1990-es évek között fedezték fel, amikor egy ásatás során az ókori város lakóinak csontvázaira bukkantak.

Az elmúlt évtizedekben a Herculaneum területét korrózió és pusztulás sújtotta, amelyet a természeti tényezők keveredése okozott, és ami a strandot egyfajta mocsárrá változtatta. A Régészeti Park igazgatója, Francesco Sirano így nyilatkozott:

Az ősi strand rendkívüli és egyedülálló hely a világon. Annak érdekében, hogy a jövőben is megőrizzük, csökkentettük a folyamatos áradások kockázatát és az ásatás stabilitását fenyegető veszélyeket."

A Pompeji közelében fekvő Herculaneum városát a Vezúv kitörése után három méteres vulkáni hamutakaró borította. A feltételezések szerint több mint 1000 ember halt meg a kitörést követően. A hamu ekkor beborította a holttestek maradványait, és abban a testhelyzetben ejtette foglyul, amelyben a halál pillanatában érte őket – írja a Mirror.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek