Húsz év után újranyitotta kapuit a pompeji ásatások egyik legszebb villája

Húsz év után ismét látogatható a pompeji ásatások egyik legszebb villája, az úgynevezett Vettius-ház, melyet a restaurálás után Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter avatott fel kedden Pompeji régészeti parkjában. A Vettius fivérek háza maradt fenn a legjobb állapotban a 79-es vulkánkitörésben elpusztult város villái között.

A Vettius-ház az 1. századi római művészet egyik legszebb példájaForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

Az egyik legszebb és leglátogatottabb épületként tartják számon; elsősorban a mitológiai és erotikus témájú freskói miatt népszerű. A villa több helyreállításon esett át, utoljára a kilencvenes években, a mostani restaurálás 2002-ben indult, majd megakadt és 2016-ban folytatódott.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb régészeti kihívásának nevezte a Vettius-ház újjászületését.

Az igazgató a vatikáni Sixtus-kápolna szépségéhez hasonlította a Vettius-házat. Elmondta, hogy a restaurálásban nemcsak régészek, hanem építészek és kertészek is részt vettek. Ennek során eltávolították azt a viaszréteget, mellyel befedték a freskókat egy régebbi beavatkozás során, így számos korábban nem látható apró részlet került felszínre. A házat a korábbiakhoz képest sokkal könnyebb tetőszerkezettel látták el, és földrengésállóvá tették. Külön figyelmet fordítottak a belső udvarok és kertek helyreállítására, például a szökőkutak újbóli működtetésével.

Szakemberek széles köre, köztük régészek, építészek, restaurátorok, mérnökök, kertészek dolgoztak azon, hogy megmutathassák ezt a csodálatos építménytForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

A házat a Krisztus előtti második században Aulus Vettius Restitutus és fivére, Aulus Vettius Conviva építtette. A testvérek felszabadult rabszolgák voltak, akik borkereskedelemből gazdagodtak meg. A több mint ezer négyzetméteres villa gazdagságukat volt hivatott hirdetni.

Kilátás egy utcára a Pompei Régészeti Parkban, a Vettii-ház újbóli megnyitásának napjánForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

A villa egyik részét erotikus freskók díszítik, és az egyiken olvasható felirat arra enged következtetni, hogy a házban a nők prostituáltként dolgoztak. A villát az 1800-as évek legvégén ásták ki írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek