Újabb csodát fedeztek fel Pompejiben: gazdagon díszített bankett terem került napvilágra

Az ókori rómaiak nem csak a lakomákat élvezték, hanem megadták a módját is – világított rá a tényre egy új felfedezés a világhírű olasz régészeti lelőhelyen, Pompejiben. Az ott dolgozó régészek egy bankett termet fedeztek fel, amelynek falait feketére festették, és a trójai háborúhoz kapcsolódó mitológiai alakok freskóival díszítették.

Forrás: AFP/Handout, AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office

Az értékes freskókkal díszesen berendezett szoba elegáns környezetet biztosított a szórakozáshoz vagy a bankettek alatti beszélgetésekhez – közölte a helyszínt felügyelő Pompeji Régészeti Park. „A falakat feketére festették, hogy az olajlámpák füstje ne látszódjon a falakon" – mondta Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója.

Forrás: AFP/Handout, AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office

Az emberek naplemente után összejöttek vacsorázni; a lámpák pislákoló fénye olyan hatást váltott ki, mintha a képek mozognának, különösen néhány pohár jó campaniai bor után" – folytatta.

Forrás: AFP/Handout, AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office

Az egyik freskó Heléna és Parisz, a trójai királyfi találkozását ábrázolja. A görög mítosz szerint Parisz elrabolta Helénát görög férjétől, Menelaosztól, ami a trójai háború kirobbanásához vezetett. Egy másikban festményen Cassandra, Priamosz lánya látható Apollón istennel.

Forrás: AFP/Handout, AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office

A közlemény szerint az újonnan feltárt étkező körülbelül 15 méter hosszú és hat méter széles, mely egy udvarra nyílik, ahol egy hosszú lépcső vezet a második emeletre.

Az ókori görög-római Pompejit vulkáni hamu temette be a Vezúv i.sz. 79-es kitörése során. A régészek az 1700-as évek óta igyekeznek feltárni az eltemetett várost. A régészeti park adatai szerint a helyszínen 1070 otthon található, több mint 13 000 szobával, valamint nyilvános és szakrális terekkel. Ez a legújabb felfedezés egy folyamatban lévő ásatás során történt. Az ásatási területen eddig feltárt további leletek közé tartozik még két összefüggő ház, egy pékség, egy mosókonyha és egy freskókkal gyönyörűen díszített nappali, írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek