Veszélyben van, ezért kiürítették a világhírű fürdőt

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy az Izlandra látogató turisták kénytelenek kihagyni a sziget egyik leghíresebb látnivalóját, a Kék Lagúnát (Blue Lagoon). Tavaly utoljára például november 9. és 17 között zárták be a fürdőt a Reykjanes-félszigeten zajló szeizmikus tevékenység miatt.

A világ egyik legkülönlegesebb szabadtéri fürdője, a Kék Lagúna de egyre többször kerül a vulkán útjábaForrás: Shutterstock.com / Bhushan Raj Timla

Most ismét közeli szeizmikus tevékenység miatt ürítették ki a fürdőt, miután a magma felhalmozódott a föld alatt, és emiatt egy újabb vulkánkitöréstől tartanak. A magma az intenzív vulkanikus tevékenység után kezdett el folyni a lagúna környékén.

Többször írtunk már Grindavík halászfalutól, melynek lakói folyamatos készültségben állnak az evakuálások miatt, és most is lélegzetvisszafojtva várják az esetleges vulkánkitörést, amely a térségben várható. 

Tavaly, 2023 februárban sem festett jól a helyzet, amikor szintén vulkáni tevékenységek nehezítették meg a környéken lakók életétForrás: AFP/Kristinn Magnusson

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal a helyzettel kapcsolatban később kiadott egy új kockázatértékelési térképet, amely szerint csökkent a Grindavíkban vagy a környékén egy kitörés valószínűsége, de a tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy továbbra is jelentős a veszélye egy újabb vulkánkitörésnek a térségben az elkövetkező napokban, írja a magyarnemzet.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek