Elefánt szikla, vulkánok, lundák, bálnák - egy csodákkal teli izlandi sziget

A Heimaey-sziget az izlandi Vestmannaeyjar szigetcsoport legnagyobb és egyetlen lakott tagja, amit nemcsak az emberek, hanem számos állatfaj is birtokba vett. Aki ide megérkezik, jogosan érezheti azt, mintha egy meseországba csöppenne. Hangulatos kis házak, mohával borított óriási sziklák, legelésző lovak és birkák, no meg a lenyűgöző kilátás a mélykék vízre, ahol bálnák úszkálnak és lundák rikoltoznak.

A vulkánokkal tarkított Heimaey-szigetForrás: Hemis via AFP/MORANDI Bruno / hemis.fr/Morandi Bruno

A vulkánok alkotta Elefánt szikla

Izland a vulkánok országa. Ez sehol sem nyilvánvalóbb, mint a Westman szigetcsoport déli partjainál, ahol az évszázadok során kitört vulkánok különleges formájú sziklákat alkottak. Ezek közül a szemet gyönyörködtető képződmények közül egy kiemelkedik: a Heimaey-szigeteki vulkánok alkotta partszakasz, ami majdnem pontosan úgy néz ki, mint egy hatalmas elefánt feje, ami mintha vizet szippantana fel az Atlanti-óceánból.

A természet alkotta elefántForrás: Diego Delso/Wikipedia

A vulkánok formálta szikla olyannyira hasonlít egy elefánthoz, hogy egyesek azt gondolják, emberi beavatkozással alakították ki. Ez azonban nem így van.

Az elefánt valósághű megjelenése részben annak a ténynek köszönhető, hogy bazaltkőből képződött a szikla, ami tökéletesen imitálja az állat ráncos bőrét. A másik illúziót pedig az elefánt szemének és az óriási fülének tűnő bemélyedések keltik.

Pazar kilátás nyílhat a szikla tetejérőlForrás: AFP/Marcel Mochet

Több állat él itt, mint ember

Bár a szikla vonzza a kíváncsi városnézőket, ez csak egy a 4300 állandó lakossal rendelkező a Heimaey-sziget sok látnivalója közül. Az Elefánt sziklát érintő túrák során a partmenti vizeken tengeri emlősöket, például delfineket, orkákat és más bálnafajokat is lehet látni.

Élelemben gazdag vizekben lakmározhatnak a vízi emlősök - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

A Keiko nevű kardszárnyú delfint, amely az 1990-es évek népszerű Szabadítsátok ki Willyt! című mozifilmekben szerepelt, valójában a Heimaey körüli vizeken engedték szabadon, de sajnos nem tudott alkalmazkodni a környezethez, így végül át kellett őt helyezni.

Lovak legelnek a kövér legelőkön de bárányokból is jócskán akad errefeléForrás: AFP/Halldor Kolbeins

Ugyanakkor, Heimaey a legnagyobb vonzerejét nem az elefántot formázó sziklának, és még csak nem is a bálnáknak köszönheti. A szigeten él ugyanis a világ legnagyobb lunda populációja. Ezek a színes csőrű, rajfilmszerű, vicces kinézetű madarak milliónyian élnek a szigeten, így nyár folyamán a látogatók őket nézegetik előszeretettel.

A lundák teljesen belakták a sziget lakatlan részeitForrás: Hemis via AFP/Cintract Romain

Egyes szigetlakók még mindig vadásznak a tengerparti sziklákon élő lundákra, míg mások megmentik őket, ha tévedésből a városban érnek földet. A lundákat ugyanis összezavarják a falu és a szárazföld fényei, és azt gondolják, hogy valamiféle tükröződést látnak az óceán vizéből. Szerencsére ahelyett, hogy felvennék őket az étlapra, helyi fiatalok elkapják az eltévedt madarakat, és visszaviszik őket a tengerhez. (Egyes vállalkozó szellemű városlakók díjat számítanak fel a turistáknak, hogy ők engedhessék el az eltévedt lundákat).

A madarak néha betévednek a házak közé isForrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

A sziget felfedezése

A turisták másik népszerű időtöltése az Eldfell-vulkán felfedezése. A csúcs csak valamivel több, mint 600 méter tengerszint feletti magasságban van, így a hegy az alkalmi túrázók számára is megközelíthető. A szigeten jól jelzett ösvények találhatók, és még egy lávamezőn is átkelhetnek, amely 1973-ban házakat temetett be, de a lakók szerencsésen elmenekültek. A helyiek táblákat helyeztek el, hogy a látogatók tudják, ha egy egykori település tetején járnak.

Az 1973-as vulkánkitörés egyik emlékhelyeForrás: robertharding via AFP/Ethel Davies/Ethel Davies

Érdemes több napot is eltölteni a szigeten, mert sok látnivaló akad. A túrák közben a látogatók felfedezhetik a sziget növény és állatvilágát, hajókirándulást tehetnek, vagy éppen megtekinthetik az Eldheimar Múzeumot. Maga az épület a vulkáni hamuba és törmelékbe temetett egykori otthonoknál épült meg, a tárlat pedig az 1973-as vulkánkitörés történetét és utóhatásait mutatja be.

Ezen az 1973-as vulkánkitörés után készített képen fekete hamu és füst borítja a szigetetForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Scholz
A sziget hihetetlen történelme: kalózok is jártak itt

A szigetnek hihetetlenül gazdag és érdekes történelme van, amely mindent magában foglal a rabszolgáktól a vulkánokon át a kalózokig.

Az első heimaey-i telepesek 900-ban tették otthonukká a szigetet, akik azonban nagy kihívással néztek szembe az Izlandon portyázó kalózokkal. Akit a kalózok ugyanis elfogtak, azokat eladták rabszolgának.

Ha ez még nem volna elég eseménydús egy olyan kis sziget számára, mint Heimaey, az 1973-as év örökké emlékezetes marad az ottaniak számára. A lakosok egyik éjszaka közepén ugyanis szinte apokaliptikus jelenetre ébredtek, amikor egy hatalmas vulkánkitörés szó szerint kettészakította a várost.
Több mint egy kilométeres utat vágott magának a szigeten a vörösen izzó lávafolyam, miközben több mint 400 házat pusztított el. Bár váratlan és elsöprő volt a katasztrófa, mindösszesen 1 ember halt meg, a többieket épségben kimentették és a szárazföld biztonságába vitték.

A kaland már azelőtt elindul, mielőtt odaérnénk

Alapvetően három lehetőség közül is választhat az, aki a Heimaey-szigetre szeretne eljutni.
Reykjavíkból repülő is megy a Westman-szigetekre, és bár a repülési idő mindösszesen csak 20 perc, ez a legköltségesebb megoldás.

A legtöbben hajóval közelítik meg a szigetetForrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

A másik lehetőség, ha valaki befizet egy vezetett túrára. Rengeteg olyan program létezik, melyeknek ez a sziget a célpontja. Néhány szervező iroda egynapos kirándulásokat kínál, míg mások többnapos helyi programot is összeraknak. A túrák a fővárosból, Reykjavíkból indulnak.

Izgalmas élmény komppal átjutni a szigetreForrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

A legjobb megoldásnak az tűnik, ha felpattanunk az autókat is szállító Herjolfur kompra az Izland déli partján fekvő Landeyjahöfn kikötőben, ami körülbelül 2 órányira van Reykjavíktól. Az átkelés körülbelül 40 percet vesz igénybe, és legalább 30 perccel indulás előtt a kikötőben kell lenni. Mesés élmény egy ilyen hatalmas monstrummal megérkezni a szigetre, majd nekiindulni a csodákkal teli tájaknak.

(Forrás: campervanreykjavik.com)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek