Lássuk! Ezeknek az országoknak a lakói a legegészségesebbek a világon

Kezdjük azzal, hogy 2021-ben és tavaly is több fórumon Spanyolországot kiáltották ki a világ legegészségesebb országának. Az első helyezettnek járó sikert az omega-3 zsírsavakban, fehérjékben gazdag mediterrán étrend, a társasági étkezési idők, illetve a gyaloglás, mint népszerű közlekedési mód hozta meg. Idén egy friss tanulmány érdekes módon teljesen más sorrendet állított fel, oly módon, hogy a spanyolok be sem kerültek az első 10 helyezett közé. 

A jó kedélyállapot hozzájárul az egészség megőrzéséhez - a fotó illusztrációForrás: Shutterstock/George Rudy

Ez nem jelenti azt, hogy a spanyolok az egészség területén lejtmenetet vettek volna, csak éppen más szempontokat vettek figelembe a sorrend kialakításánál. Idén a CEOWORLD magazin különböző intézmények, köztük az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján állította össze a világ legegészségesebb országainak listáját. Nézzük tehát, szerintük mely országok lettek idén a legjobbak, ahol az egészséget kulcsfontosságúnak tartják!

A legegészségesebb országok első tíz helyezettjét vizsgálva Norvégiát a tizedik helyen találjuk, és ez nem lep meg minket. A lélegzetelállító tájairól és a boldogság kultúrájáról ismert skandináv ország a világ legboldogabb nemzetei közé tartozik, tiszta vizeivel, dús levegőjével, ahol igen magas a várható élettartam. 

Via Ferrata-Hornelen - a norvégok imádnak a szabadban lenniForrás: Facebook/Hornelen Via Ferrata

Utána, 9. helyen Monaco jutott fel a dobogóra. Ebben az apró államban a legmagasabb a várható élettartam a világon. A 8. helyezett Ausztrália, ahol a szabadtéri tevékenységek és lassú életforma minden lakót boldoggá tesz.

A lista 7. helyén Új-Zélandot találjuk. Itt is mindenekelőtt a számos szabadtéri tevékenység teszi boldoggá és egészségessé az embereket, amelyet turistaként és állampolgárként is élveznek.

A világ 6. legegészségesebb országa lett Tajvan, amely különösen odafigyel a "mantra mens sana in corpore sanora", azaz az ép testben ép lélek filozófiára. Ezt követően, 5. helyen Finnország következik, ahol fontos tényezőként tekintenek a mentális egészségre, és ennek következtében a fizikai jólétre.

A kesztyű kötelező elem ebben a finnországi, hóból és jégből készült étterembenForrás: Facebook

Nagyon közel van a dobogóhoz, és csak éppen lecsúszott róla Hongkong, amely a 4. helyen áll a rangsorban. Ebben az esetben Kína autonóm területének lakói hosszú élettartamuknak köszönhetően értek erre az előkelő helyre.

Jöjjenek a legjobbak!

A dobogó 3. helyét Szingapúr szerezte meg, miután a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerével büszkélkedhet. A második Izland lett, mert erőteljesen támogatja a szabadtéri tevékenységeket és a kiegyensúlyozott táplálkozást részesíti előnyben, ráadásul kiváló alapanyagokból.

A legjobb dolog, ha társaságban, azaz családi- és baráti körben étkezünkForrás: Shutterstock/Djile

Az első helyet pedig Olaszország hódította meg a várható magas élettartamának köszönhetően, amit a tésztáknak, zöldségeknek, extra szűz olívaolajnak és a mediterrán diétának tulajdonítanak.

(Forrás: siviaggia.it, borítófotó: Sam/Pixabay - illuszráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek