Ennyi lépést kell megtennünk naponta az egészségünk megőrzése érdekében

Régóta hangoztatják, hogy naponta 10 000 lépést kéne megtennünk ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk, de egy új tanulmány szerint 5 000-nél kevesebb lépés is elegendő lehet a hosszú élethez - írja a BBC. 

A napi szintű gyaloglás jót tesz az egészségünknekForrás: Shutterstock/Lzf

Világszerte több mint 226 000 embert vizsgáltak, amelyből kiderült, hogy naponta 4 000 lépés elegendő a jó egészség szinten tartásáért. Természetesen minél több lépést teszünk meg, annál fittebbek leszünk – mondták a kutatók. A 4000-et meghaladó minden további 1000 lépés 15%-kal, egészen 20 000 lépésig csökkentette a korai halálozás kockázatát.

Barátokkal könnyebb és szórakoztatóbb a gyaloglásForrás: Shutterstock/Brocreative

A lengyelországi Lodzi Orvosi Egyetem és az amerikai Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának csapata úgy találta, hogy a gyaloglás előnyei minden nemre és életkorra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy hol élnek, a legnagyobb előnyöket azonban a 60 év alattiak körében tapasztalták.

"Úgy gondolom mindig hangsúlyoznunk kell, hogy az életmódbeli változtatások – beleértve az étrendet és a rendszeres testmozgást – fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák számos fajtájának kialakulásának csökkentésében – mondta Maciej Banach professzor. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az elégtelen fizikai aktivitás évente 3,2 millió halálesetért felelős - ez a negyedik leggyakoribb ok világszerte.

A cikkben megkérdezett Honey Fine személyi edző és oktató szerint a túl sok ülés lassíthatja az anyagcserét, és befolyásolhatja az izomnövekedést, ami fájdalmakhoz vezethet. "A legtöbb problémát az irodai ülőmunkát végzőknél tapasztaljuk, akik összenyomott helyzetben, helytelen háttartással ülnek a nap nagy részében. Ám az olyan feladatok, mint a bevásárlás, a takarítás – mindazok az apróságok, amelyek aktívabbá teszik az életünket, segítenek hatékonyabban kalóriákat égetni és erősítik izmainkat" - mondta. További előnyök közé tartozik a mentális egészség javítása, valamint az elektronikai eszközöktől és egyéb zavaró tényezőktől való távollét.

Gyalogoljunk a szabadban!Forrás: Shutterstock/Bignai

A személyi edző legjobb tippjei a gyalogláshoz

  • Autó és tömegközlekedési eszközök helyett sétáljunk a munkahelyünkre
  • Ha íróasztalnál dolgozunk, állítsunk be óránkénti emlékeztetőket, hogy felálljunk és kicsit sétáljunk
  • Aki éppen várandós, annak a séta a legjobb gyakorlat
  • Tegyünk naponta 30 perc sétát, miközben egy podcastot vagy kedvenc zenénket hallgatjuk
  • Sétáljunk minden nap egy keveset a családdal vagy a barátokkal egy parkban vagy a városban
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek